Blog Archive

cauta in blog

July 28, 2009

Ore de religie în Rusia

Într-o mişcare primită cu bucurie de Biserica Ortodoxă, Rusia se pregăteşte să introducă orele de religie în şcoli, dar catolicismul nu se numără printre cele patru credinţe. Patriarhul ortodox rus Kirill a lăudat iniţiativa, anunţată săptămâna trecută de preşedintele Dimitri Medvedev. Copiii sub 10 ani din 12.000 de şcoli din 18 regiuni ale Rusiei vor putea opta pentru orele de religie despre ortodoxie, islamism, budism şi iudaism, sau o combinaţie, sau etică seculară.

Patriarhul Kirill a explicat: "Toate îngrijorările exprimate de societate sunt rezolvate de posibilitatea alegerii (între diferitele opţiuni puse la dispoziţie)". Biserica Ortodoxă Rusă a încurajat de mult timp ideea predării religiei în şcoli, în contextul în care Biserica şi statul sunt oficial instituţii separate. Acum trei ani, unele regiuni ruse au acceptat propunerea Bisericii şi au început să includă ore de religie ortodoxă. Medvedev a subliniat că paleta de opţiuni vine ca răspuns la necredincioşii ce s-au opus planului. "Orice constrângere sau presiune va fi absolut inacceptabilă şi contraproductivă", a mai susţinut preşedintele rus. Şi a subliniat că propunerea este "doar" pentru cele patru credinţe amintite.

Programul pilot va începe la anul, acoperind aproximativ 20% din şcolile ruse. Statisticile arată că 80% dintre ruşi sunt membri ai Bisericii Ortodoxe, dar se pare că doar 15-20% sunt practicanţi. Unele minorităţi creştine s-au plâns că au fost excluse din programul de predare a religiei în şcoli.


AICI

No comments: