Blog Archive

cauta in blog

July 16, 2009

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Toata copilaria am crescut uitandu-ma la ea. Sus pe deal Flamanda mi-a speriat joaca, noaptea, iar ziua mi-a vegheat toate aventurile.

Biserica Miresei, numita printre localnici si Biserica Flamanda, avand drept hram Adormirea Maicii Domnului, este asezata in partea de rasarit a orasului Campulung, pe Dealul Flamanda, de la care si-a luat si denumirea. Numele de "Flamanda" este legat de legenda care aminteste de timpurile domnitorului Negru-Voda, intemeietor de tara, care, urcand pe acest deal, a intarziat si a flamanzit.

Biserica Miresei "Flamanda" - scurt istoric

Constructii anterioare actualului monument. Prima constructie de biserica, cunoscuta sub numele de "Schitul Marculesti", s-a facut in anul 1765, cu cheltuiala lui Dumitru Roseti, ispravnicul judetului. Vechea pisanie avea urmatorul cuprins: "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh amin. Inceputu-s-a aceasta zidire din temelie a acestei sfintei si dumnezeiesti biserici, unde se praznuieste hramul Sfintei Inaltari a Domnului nostru Iisus Hristos si al Sfantului Marelui Mucenic si Izvorator de Mir, Dimitrie, prin osardia si cheltuiala sa Dimitrie agi Marcu biv, ver paharnic ispravnic fiind acestui judet, in zilele mariei sale Stefan Racovita voievod, la leat 1764, impodobind-o cu toate zidurile imrejur dupa cum se vede si s-au savarsit in zilele luminatului domn Scarlat Ghica voievod, numindu-l "Schitul Marculesti" si l-au inchinat metoh "Sfintei Manastiri Campulung", in egumenia sfintiei sale, parintelui "chir Dositei arhimandrit, care si indemnator si ajutor au fost la facerea acestui schit impreuna cu "Apostol Isbasoiu", "bivel Clucer", Zaharie de aici din Campulung si Epistat au fost la acest sfant schit, la leat 1765."

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

In actul de fundatie al schitului, scris de Dumitru Roseti, ctitorul bisericii, se vede in ce imprejurari s-a construit aceasta biserica si cu ce menire. De cand Dimitrie Roseti era ispravnic al judetului, zice documentul, era obiceiul ca de Inaltarea Domnului, sa iasa egumenul Manastirii Campulung, insotit de calugarii si preotii de mir, pe varful Dealului Flamanda, inchipuind prin aceasta ceremonie, evenimentul de pe Muntele Maslinilor, de unde s-a inaltat Domnul.

La slujba Litiei luau parte orasenii cu mic cu mare in jurul unei cruci de piatra, ridicata intru slava Inaltarii Domnului. Dupa slujba se dadea masa celor saraci si apoi se ospatau boierii si negustorii. Miscat de frumusetea acestui obicei, ispravnicul Dimitrie Roseti ia hotararea, in 1764, sa inalte cu banii lui o biserica. Locul a fost donat de jupaneasa Anastasia Gogu. Constructia a durat un an si in 1756 biserica a fost sfintita chiar in ziua de Inaltare si s-a numit "Schitul Marculesti" in amintirea tatalui ctitorului intemeietor Marcu.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

La infiintarea acestui schit a fost indemnator si ajutator si arhimandritul Dositei de la Manastirea Campulung, precum si Apostol Isbasoiu, bivel clucer din oras. Dupa ce arata imprejurarile in care s-a construit aceasta biserica, tot in hrisovul de mai sus se arata si scopul si menirea ei: "Ca schitul a fost zidit nu numai spre podoaba si inchinaciune, ci mai mult spre a se face intr-insul bunatati, precum: invatatura de copii, ajutorul de sarmani si altele, caci pentru inchinaciune au credinciosii destule biserici in oras."

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Pentru ca sa-si indeplineasca aceasta menire de binefacere, biserica a fost inzestrata cu cateva petece de pamant, cu o casa in mahalaua Sfantul Ilie, cu 10 lei pe luna de la vama Dragoslavele, 300 oca sare pe an de la Ocna Telega. Cu daniile primite de la ctitori si de la alti binefacatori, ctitorul Dimitrie Roseti a hotarat sa se faca urmatoarele binefaceri: sa se inzestrze in fiecare an cate trei fete sarace, doua la Inaltare si una la Sfantul Dumitru, dandu-i-se fiecaruia cate un rand de haine, o vaca cu lapte si sa se cheltuiasca cu maritisul cate 50 de lei; sa se imbrace cate 5 saraci pe an, trei la Inaltari si doi la Sfantul Dumitru, cheltuindu-se cu imbracamintea lor cate 10 lei fiecare; sa se plateasca dascalului care invata copii cate 20 de lei pe an; pentru mancarea si bautura saracilor, la cele doua praznice, sa se dea cate 20 de lei pe an.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Tot ctitorul a pus schitul sub epitropia vornicului Constantin Filipescu (cumnatul sau) si a urmasilor sai si a pus blestem (al Sfintilor Parinti de la Niceea) asupra celor care ar incerca vreodata sa strice asezamantul facut de el.

Dintr-o veche fotografie se vede ca biserica a fost invelita cu sindrila si avea numai o turla in fata, o clopotnita, casa pe pivnita si doua chilii, totul fiind inconjurat de zid. Intre 1788-1790 schitul e distrus, ca urmare a invaziei ostirilor austriece. In anul 1792 este refacut complet de ctitorul sau si apoi de municipalitatea orasului, insa in conditii proaste.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

A doua constructie, in 1873, s-a inceput in locul celei vechi, dar n-a putut fi terminata si s-a ruinat. Intre 1886-1890, fiind primar Istrate Rizeanu, biserica s-a reconstruit avand urmatoarea pisanie: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica cu patronajul Inaltarea Domnului si Marelui Mucenic Dimitrie s-a restaurat din nou, in locul celei vechi, care era fondata in 1765 de dumnealui Roseti spatar dotand-o cu mai multe bunuri pe care le poseda si in prezent, din al caror venit s-a restaurat."

La 1873 s-a pus piatra fundamentala de Dl. Ion Iancu, primarul orasului Campulung si terminand-o de zidit si crapand s-a intrerupt lucrarea 13 ani, devenind o ruina. La 1886, Istrate Rizeanu, primarul orasului, prin intermediul indemnului bunului sau simt si cu votul unanim al domnilor consilieri comunali, incepand iarasi lucrarea si terminandu-o la 1890, sub arhipastoratul Mitropolitului primat Iosif Gheorghian s-a sfintit la 19 august 1890 de Inochentie Ploiesteanul, vicarul Sfintei Mitropolii. Preotul locului era Constantin Stanciulescu, iar pictor, un anume Belizarie.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Aceasta biserica avea forma de cruce, cele doua sanuri de naos formand bratele crucii, altarul mic c-o singura fereastra, tampla de lemn la mijlocul Naosului, turla Pantocratorului, construita din lemn si invelita cu tabla ca si corpul intreg al bisericii, care avea cate trei ferestre. Deasupra pronaosului era sala pentru cor si turla care servea si de clopotnita. Pictura din interior era cojita pe alocuri iar zidurile de afara cu multe crapaturi, temelia fiind slaba, in urma cutremurului din noiembrie 1940, crapaturile zidurilor bisericii s-au adancit, amenintand cu prabusirea, ceea ce a dus la daramarea ei completa in 1942.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Din documentele ramase se vede ca Schitul Marculesti n-a fost niciodata prea populat de calugari, pentru ca, de la fondarea lui, ctitorul a inteles sa dea schitului alte directive decat acelea ale unei vieti monastice. Insusi felul administratiei schitului nu este acela al egumenatului sau al vietii de comunitate, caracteristica conducerii Manastirilor din secolul al XVIII-lea. Schitul a fost condus la inceput de o epitropie libera, compusa din mireni, din membrii familiilor Roseti si Filipescu. Mai tarziu, ei si-au asociat si epitropia obsteasca a primariei Campulung.

Documentele au pastrat si cateva nume de epitropi si ingrijitori care in ordinea cronologica, urmeaza astfel: Apostol Isbasoiu in 1775, Ion ieromonah in 1770, Ioachim ieromonah in 1798, Hrisate eromonah in 1840, Popa Patrascu in 1848, Profire ieromonah in 1850, Haralambie in 1861, Ionita Semescu in 1861, Constantin Stanciulescu in 1863, Gheorghe Banateanu intre 1916-1948, ultimul preot care a slujit la aceasta biserica veche, si din momentul cand se transforma in biserica parohiala, incepand cu anul 1914.

Biserica Miresei - Fuga in Egipt

Slujitor la acesta biserica, preotul Marin Dana, a fost confesor al garnizoanei Campulung, si instalat la 10 octombrie 1948, in ziua sfintirii de catre Patriarhul Iustin, fiind prima biserica sfintita de catre Prea Fericirea Sa. In anul 1972 moare preotul Marin Dana, si i-a urmat preotul Nicolaescu Aurelian, care a slujit din anul 1972 pana in anul 1995, cand s-a pensionat. Sub pastorirea sa s-a inaltat clopotnita din fata bisericii, dupa cum s-a amintit si s-a pietruit aleea principala de la cimitir pana la biserica.

Biserica Miresei "Flamanda" - legenda locului

Biserica actuala de pe Dealul Flamanda este cea mai noua din orasul Campulung. Este ridicata din temelie intre anii 1938-1940, u cheltuiala mult incercatului filantrop Gheorghe Stefanescu, din Campulung, in memoria bunei si unicei sale fiice, argareta, rapita de moarte napraznica in ziua nuntii sale, in apropiere de Gaesti, unde are si o troita ridicata, fiind victima unui accident de masina, cand se intorcea la Campulung, dupa cununia religioasa de la Bucuresti. Acest locas a fost construit pentru a fi loc de odihna vesnica ei si parintilor ei, recum si loc de inchinare pentru credinciosii din parohia Flamanda.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Iata textul pisaniei daltuit in piatra,pe zid,deasupra usii de la intrare: "Aceasta sfanta biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ridicatu-s-a din temelie in anii 1938-1940, prin osardia si cu cheltuiala bunului crestin Gheorghe Stefanescu din Campulung, in memoria fiicei sale Margareta, rapita de moarte napraznica in ziua nuntii ei si inmormantata in haina infrumusetata de mireasa in interiorul bisericii. Vrednice sunt de amintit si donatiile enoriasilor Flamanda, in frunte cu fostul preot Gheorghe Banateanu, succedat de noul paroh Marin Dana, precum si ale clerului muscelean si alti crestini binevoitori. Sfintitu-s-a acest maret locas in ziua de 10 octombrie 1948 de catre inalt prea sfintitul Patriarh Iustinian. Dumnezeu sa rasplateasca jertfele tuturor, precum si ostenelile celor ce vin sa se roage aici cu frica de Dumnezeu cu credinta si cu dragoste nefatarnica. Amin."

Biserica Miresei "Flamanda" - arhitectura bisericii

Prin arhitectura ei, noua biserica de pe Dealul Flamanda este socotita un maret monument arhitectural, iar prin asezarea ei pe deal formeaza un punct de atractie pentru vizitatori si credinciosi. In sezon de primavara si vara, Dealul Flamanda, din orice parte l-ai privi, pare un amfiteatru de verdeata cu pomi si flori multicolore.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Privita de departe, biserica pare o silueta alba cioplita din "stanca de Albesti" si prin pozitia ei domina intreg orasul. Turla si zidurile sunt lucrate numai din blocuri de piatra, zidite cu multa maiestrie. Este acoperita cu tabla de arama; numai schimburile si burlanele sunt din tabla galvanizata. Biserica are o singura turla, un pridvor deschis in forma de cruce, naosul si pronaosul este luminat de ferestre inalte si luminoase.

Sfantul Altar este spatios si luminos. Catapeteasma si stranile sunt lucrate numai din "piatra de Albesti", sculptate. Pe tampla acesteia sunt pictate medalioane cu scene din Biblie. Zidurile interioare ale bisericii sunt lucrate din caramida pe care s-a dat tencuiala si s-a facut pictura.

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Arhitectul bisericii a fost Gheorghe Cantacuzino si, moldovean fiind, a dat bisericii o tenta asemanatoare bisericilor moldovenesti din zona Suceavei . Pictorul bisericii a fost Gheorghe Popescu din Bucuresti, care, impreuna cu altii, a executat pictura bisericii in fresca, in stilul neo-bizantin, intre anii 1945-1946. Antrepriza bisericii a avut-o fratii italieni "De Nicolo", maestri pietrari: Luigi Pavoni si altii, mesteri zidari: Ionita zidarul si altii, mesteri dulgheri: Tica Parsan si altii.

In fata bisericii se afla clopotnita edificata de preotul Aurelian Nicolaescu, din caramida tencuita, in care sunt asezate patru clopote, doua provenite de la biserica veche, iar celelalte de la fosta capela a "Regimentului 30 Dorobanti Muscel", existenta pe raza acstei parohii. In curtea bisericii exista cateva monumente funerare intre care vrednic de amintit este monumentul poetului campulungean Constantin Aricescu, monument facut din "piatra de Albesti", iar deasupra avand bustul de marmura. Pe monument se afla urmatoarea inscriptie: "Aci repauzeaza pentru eternitate, dupa a sa dorinta, Constantin D. Aricescu, nascut in anul 1823 martie 18 si mort la anul 1886 februarie 18."

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Pe partile laterale ale monumentului sunt urmatoarele versuri: "A'ta creasta Flamanda cu flori parfumatoare/ Cu al paserilor cant doresc parnasul iubite/ Doresc cu infocare/ Sa fi al meu mormant./ Iar sacra virtute/ a fost al meu cult /,singurul meu sprijin/ si puternic scut./ Va recomand dara voua tuturor,/ virtutea tezaur sfant nemuritor,/ caci totul ne lasa la al nostru mormant,/ un vis fiind toate, pe acest pamant."

Biserica Miresei - Biserica Flamanda

Biserica Miresei din Campulung - localizare si date de contact

Parohia Flamanda, Strada Flamanda nr. 8
Campulung Muscel Cod Postal (zip) 115100
Judetul Arges, Romania

Preot Dinitoiu Marian
Telefon :0744.185.962

Biserica Miresei - Biserica Flamanda


AICI

No comments: