Blog Archive

cauta in blog

July 9, 2009

Despre Rege si Republica

Un prieten mi-a spus ca desi este monarhist, crestin si-l iubeste pe Rege nu-l poate asculta in ceea ce propune, pe Principele Radu ca presedinte, caci si Simeon Tatu spunea ca trebuie votat FSN-ul. Ca trebuie ca Principele sa ne dovedeasca ca merita. Si in plus ca Regele nu este infailibil.

Acum vreau sa spun ceva ce cred eu despre aceasta actiune a Regelui.
Regele nu este infailibil. ESTE. El este conducatorul politic si spiritual al unui popor, nu al unui grup de oameni. Sa facem diferenta intre a conduce si a guverna. Regele conduce nu guverneaza.
Actiunea prin care Regele Mihai I de Romania se implica in spatiul politic este o IMENSA actiune supra-mundana. El, Regele, isi subordoneaza acum Republica ca instrument prin care va sluji acest popor. Maretia Regelui consta si in acest fapt. Ca se poate folosi de Republica pentru a conduce un popor.
Din nou, eu nu votez cu Principele pentru el insusi(desi nu cred ca este mai rau ca altii, nu poate exista asa ceva acum in Romania, mai rau ca cei ce conduc acum). Pe mine nu ma intereseaza ca, dpdv al conducerii, cineva sa ma impresioneze. Adevarul este in Biserica si, politic, in Monarhie. Unde sa mai cautam Adevarul cand deja il avem?!
A judeca, dpdv politic, este oarecum si a judeca dpdv spiritual. La nivel de popor nu de persoana. Cine poate crede ca stie cum sa judece un popor in istorie? Eu, o persoana? Noi, doua, trei, patru persoane? Asta este REVOLUTIA moderna. Cand persoanele, un grup de persoane cred ca pot conduce un popor spre fericire. Care fericire? In momentul in care tu ai deja Adevarul, in Biserica si in Monarhie, a cauta pe altcineva care sa te conduca este a cauta adevarul tau, propunerea ta, pe care-l crezi necesar unui popor.
A participa la procesul electoral, ca instrument salvator vazut si ca solutie pentru conducerea acestui popor inseamna a valida Republica si automat Revolutia, in care caz nu te poti declara monarhist si crestin. A participa la procesul electoral, vazut ca instrument de slujire de care se foloseste Ierarhia este a fi impreuna cu cel pe care Domnul Dumnezeu ti l-a dat, in tot ceea ce face.
Una din ratacirile actuale este neintelegerea eshatologiei evanghelice. Noi, cei ce traim in Hristos (cu bune/cu rele dar asta vrem), stim ca Imparatia a venit si ... va sa vie. De asta noi nu mai asteptam o fericire promisa (pe care o avem in Biserica). Viata in Hristos nu este o traire religioasa ci o traire in Adevar. Din aceasta cauza crestinismul nu este o religie ( ca fapt religios). Religiile au fost si sunt majestuoasa incercare a omului de a trai in interval, in exilul de dupa alungarea din Eden. Dupa Intruparea Hristosului Tatalui noi nu mai suntem in exil/ interval ci in Imparatie. De ce mai sunt religii? Pentru ca inca nu l-au descoperit pe Iisus Hristos Calea Adevarul si Viata.
De aceea omul nu mai trebuie sa caute forme de conducere caci ceea ce avem, un Rege si o Biserica, este tot ceea ce avem nevoie pentru aceasta parte a calatoriei.
Cum ne pastram in Ierarhie? Cum ne vedem de ale noastra? Prin ascultare fata de Duhovnic, Ierarh, Rege. Poate cineva judeca un Rege? Bineinteles... doar Revolutia ea fiind institutia care s-a substituit Vechiului Regim aristocratic, crestin, ierarhic. Deci cine judeca pe un Rege este un drept fiu al Revolutiei. Cine este deasupra Regelui? Nimeni... nici chiar Episcopul. Neputand fi nimeni deasupra Regelui singura solutie este deicidul.
Ascultarea, si cred ca este vorba de ascultare qua ascultare, este cea mai mare. De Tatu nu puteai asculta caci nu se pricepea la politica si la dimensiunea istorica.
Darurile si slujirile sunt diferite. Chiar si Principele asculta, de Rege asculta (el a zis-o). Si a mai zis ceva foarte interesant anume ca Regele este Duhovnicul Neamului. Adica stie si isi ia responsabilitatea istorica-spirituala ( CONDUCE) in fata Domnului pentru acest popor. Cunoastem pe cineva care accepta aceasta slujire, aceasta responsabilitate in fata Domnului (nu in fata contractului social? (Regele a acceptat aceasta slujire in momentul incoronarii. Chiar cu pretul pe care l-a platit. Astea sunt detalii.) Mi-a zis un alt prieten ca poate a venit timpul ca poporul sa amendeze Monarhia care nu mai facea fata istoriei. Daca esti in aceasta pozitie inseamna ca esti pe pozitie revolutionara, de progres, de proiect-politico-teologic eshatologic/ hiliast.
Scurt:
de duhovnic ascult cand imi spune despre mine si viata vesnica,
de medic cand imi spune despre tratament
de Rege cand imi spune despre popor si politica si destin istoric.
A fi monarhist, crestin si a-ti iubi Regele inseamna sa-l asculti. Si el spune:
"Va chem pe toti sa sprijiniti acest pas important pentru România."
Eu asta cred.

No comments: