Blog Archive

cauta in blog

September 1, 2009

Nazişti şi comunişti, pictaţi pe zidul Mănăstirii Lupşa

Biserica, in intelepciunea si puterea Ei, nu a avut vreo problema in a indica Raul. Departe de comisii si comitete, de analize si concluzionari festiviste, Biserica-Trup al Mantuitorului a reactionat prompt si decisiv in a indica pe-celalalt.
In picturile bisericilor noastre, de mult timp, zugravii (sfintiti prin decizia personala de a sluji prin imagine pe Domnul Dumnezeu) au reprezentat ceea ce au crezut a fi anti-hristi. Bineinteles sub ascultarea episcopului locului sau macar a vreunui arhimandrit curajos.
La fel si la Lupsa exista reprezentari in scena Judecatii care ar putea contraria un intelectual-roman-de-la-bucuresti (sau de la Cluuuuj).
Procesul comunismului a fost facut odata (in inchisori) si continuat in Biserica prin pomenire si reprezentare iconica.
Ce se intampla acuma!!!??? Unii, nu spui cine desi toti stim, nu accepta ca sa le fie luata gloria de a fi ei singurii procurori ai comunismului. Si desi Biserica are clara atitudinea fata de Rau, reprezentand-o si iconografic, este condamnata si Ea pentru ca si-a permis de a fi anticomunista inainte de a fi exista comisia, comitetul sa cum mai vrem sa s-i spunem. Si ce se intampla???!!! Este "somata" sa stearga ceea ce a acceptat pentru a nu ramane urma de marturie cinstita, onesta, duhovniceasca.

Articol aici:


În scena Judecăţii de Apoi care apare pe fresca exterioară a bisericii din Apuseni sunt pictate şi personaje negative din istoria lumii. Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, susţine că va consulta o echipă de specialişti, după care va decide dacă pictura va fi acoperită.

(+) Click pentru a mări
Oameni îmbrăcaţi în uniforme naziste şi bolşevice sunt pictaţi în dreapta scenei Judecăţii de Apoi
Turiştii care se opresc la Mănăstirea Lupşa şi vizitează biserica din lemn, veche de aproape 600 de ani, vor fi uimiţi să descopere pe fresca exterioară a mănăstirii un amănunt surprinzător.

Citiţi şi:



Un grup din scena Judecăţii de Apoi poartă steaguri cu svastica nazistă sau cu secera şi ciocanul. Pictura a fost realizată de artistul Nicolae Sava împreună cu o echipă de studenţi şi încearcă să ilustreze faptul că cele două ideologii au avut un rol negativ pentru omenire şi pentru România.
„Pictura a fost realizată în anul 1997 şi a fost ideea pictorului care a restaurat pictura interioară, Nicolae Sava. Eu nu eram stareţ la vremea respectivă.

Într-un fel, tema picturii este problematică, pentru că îi pune pe toţi cei care au reprezentat răul - hitlerişti, comunişti - în iad. Dar Judecata de Apoi este ultima chemare a lui Dumnezeu către pocăinţă“, a explicat stareţul mănăstirii, părintele Melhisedec Ungureanu.

Acesta a completat că în timpul actualului proces de restaurare, pictura ar putea fi acoperită. „Acum 12 ani au existat probleme cu cei de la comisia monumentelor istorice, care au spus că nu poate fi făcută o pictură nouă pe biserică“, a completat stareţul Ungureanu.

Cu toate rezervele exprimate de reprezentanţii comisiei monumentelor istorice, pictura a fost realizată şi se păstrează până astăzi.

Stalin şi Hitler, reprezentanţi ai răului

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a spus că pictura ar putea fi acoperită doar după ce se consultă cu specialişti în domeniu.

„Ar fi o variantă să decidem acoperirea picturii pentru că este nouă, iar biserica nu a fost pictată în exterior până la realizarea acesteia. Nu este o pictură de o mare valoare, dar nu putem spune nici că este slabă. O să consultăm oameni care se pricep şi, dacă se va considera că este mai bine fără ea, o să o acoperim”, a afirmat ÎPS Andrei Andreicuţ.

Arhiepiscopul mai spune că scena cu naziştii şi comuniştii îşi are rădăcinile în picturi vechi, realizate mai ales în biserici din nordul Moldovei.

„În picturile bisericilor din această parte a ţării, în Judecata de Apoi erau reprezentaţi turcii şi toţi păgânii. În imaginaţia pictorului care a făcut pictura de la Mănăstirea Lupşa, Stalin şi Hitler sunt reprezentanţi ai răului şi au fost puşi în iad“, a completat Arhiepiscopul Andrei.

Scene întâlnite şi în picturi pe sticlă

Specialiştii în iconografie confirmă faptul că astfel de scene erau prezente în picturi şi în secolele trecute. „Se obişnuia ca în scena Judecăţii de Apoi să fie incluşi şi cei consideraţi duşmani, cum ar fi turcii sau ungurii. De exemplu, pe unele icoane vechi pictate în satul Laz de pe Valea Sebeşului apar soldaţi îmbrăcaţi în uniforme maghiare.

Probabil, de la aceste lucruri au plecat şi cei care au realizat pictura de la Mănăstirea Lupşa, atunci când i-au pus pe nazişti, comunişti şi turci în rândul păcătoşilor”, a spus Ioana Rustoiu de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Ar fi o variantă să decidem acoperirea picturii pentru că este nouă, iar biserica nu a fost pictată în exterior până la realizarea acesteia. O să consultăm oameni care se pricep şi, dacă se va considera că este mai bine fără ea, o să o acoperim.
ÎPS Andrei Andreicuţ
Arhiepiscop de Alba Iulia

( Imi cer scuze pentru reclamele ce apar. Nu ma pricep sa le scot.)

No comments: