Blog Archive

cauta in blog

September 9, 2009

Mare Targ la MTR - Targul Iconarilor (11 -12 -13 septembrie)


De Ziua Crucii Muzeul Taranului Roman va invita la

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri

praznuim cu mesteri, iconari, cruceri si artisti din 11 pana in 13 septembrie, de la zece dimineata la sase seara. Cumparam sau ne bucuram ochiul si inima cu troite si cruci, icoane si izvoade, pristolnice si pecetare, miniaturi, ingeri tesuti, povesti despre cruceri si atelierele lor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

sala Acvariu

Troite din Valea Slanicului, Buzau

11- 30 septembrie / orele 10 – 18

sala Foaier

60 de biserici din lemn din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei

11- 30 septembrie / orele 10 – 18

sala Foaier

concert de muzica psaltica, Grupul Nectarie Protopsaltul

13 septembrie / ora 16

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Targ mic, alternativ la cele traditionale, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri este un tip de act cultural care isi propune sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine. Incercam prin expozitii, ateliere, instalatii sa reconstituim o tipologie a obiectului de gen si sa radiografiem alchimia interioara a creatiilor contemporane in care traditia inca locuieste. Ca si in ceilalti ani, evenimentul nu isi propune un rating comercial, ci incearca o primenire - recuperarea fragmentara a unui teritoriu dominat de o inflatie agresiva a prostului gust, ignorantei, confuziei - ca reactie la suprasaturarea pietei cu obiecte de cult de proasta calitate sau deturnate de la sensul initial.

Expozitia Troite din Valea Slanicului - Buzau recompune fragmentar printr-o serie de printuri fotografice si instrumentar de teren un spatiu traversat si umplut de semne ale sacrului, urmareste decuparea vizuala si prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial, o inventariere si o tipologie sumara a troitelor din satele cercetate.

Expozitia 60 de biserici de lemn este un document asupra situatiei actuale a bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei, un instrument de lucru pentru proiecte ulterioare de restaurare, cercetare etnologica, arhitectura etc. si face parte dintr-un proiect mai amplu de interventie de urgenta pentru monumentele aflate in situatie critica, bisericile de lemn fiind un element esential in cadrul peisajului cultural din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei. Cele 60 de biserici de lemn contin circa 3000 mp de pictura care se afla in diverse stari de degradare. La unele monumente atat obiectul de arhitectura cat si pictura este in prag de colaps.

Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul a fost infiintat in anul 2001 din dorinta de a face cunoscuta intr-o mai mare masura cantarea bizantina, muzica traditionala a Bisericii Ortodoxe. Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (†1899), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Sfantul Munte din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman.

Fondat de Valentin Gheorghe – fost protopsalt al bisericilor Sf. Arhangheli „Stavropoleos” si Sf. Grigorie Palama din Bucuresti – Grupul Nectarie Protopsaltul este condus din 2008 de Sabin Preda, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

Cantarile pe care grupul le interpreteaza sunt scrise cu precadere de catre psalti romani din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) si de tineri alcatuitori din zilele noastre (diaconul Constantin Cornel Coman, Virgil Ioan Nanu).

No comments: