Blog Archive

cauta in blog

September 20, 2009

New Age

Cateva articole in DilemaVeche. Foarte amuzant.
Respectabilii intelectuali se plang ca nu inteleg ce se intampla (Cartaresu plangea mai ieri pentru faptul ca nu-l iubeste nimeni). Plesu "nu intelege" cum! e! posibil! asa ceva. Nu e imbatranirea (ar vrea dansul sa fie asa). Este schimbarea decorului. Nimic nu mai vrea sa fie cum stiau cei vechi. Totul se me-ta-mor-fo-zea-za, nu de schimbare e vorba. A-ul devine Z iar cand-ul devine prea. Este, intr-adevar, innebunitor pentru un om care a crezut, s-a educat, a sperat intr-un dat posibil sa fie martorul unei geneze. Se sperie si nu vrea sa accepte ca, la fel ca el, au trait oameni si acum 3000 de ani care credeau in te miri ce ( zei, baali, terafimi). Cine mai stie ceva de vreunul dintre inchinatorii de atunci? NIMENI. Asta da frica. Pentru ca o viata traita in lumina reflectorului te face sa crezi ca si peste 1000 de ani se va mai gasi ceva intelectuali-cyborg care se vor mai delecta cu DilemaVeche sau cu "Pentru ce iubim femeile".
Si atunci...?
De ce vor intelectualii acum-isti sa se fatzaie total si fara rest? Cred ca intr-adevar una din gaunoseniile modernitatii este dorinta ca lumea sa se termine cat mai repede (daca se poate odata cu moartea cate unui celebru scriitor; sunt cateva posibilitati).
Omul, pierzand raportarea la plusul Duhului, a ajuns sa-si doreasca sa epuizeze intreaga umanitate prin ceea ce poate el. Vede ca nu poate!? Ar vrea atunci sa topeasca lumea. Nu poate nici asta (desi cativa au incercat)?! Va crea ucenici dupa chipul si asemanarea lui inmultind exponential harababura (ucigasul lui Cain ar fi fost pedepsit de 7 ori in vreme ce ucigasul lui Lameh de 70x7).

Andrei Plesu "Nu înţeleg" ( i-a spus Parintele Galeriu ca judeca moralist)
Adrian Cioroianu "O înfrîngere în victorie"

Ei, respectabilii, trebuie sa priceapa ca tot ce au creat ei, toate sperantele acumulate sunt DOAR mangaieri pentru a traversa drumul de la sala de nasteri la capela. Unele tipuri de mangaieri sunt, intr-adevar, reusite. Poti trai ceva timp halucinat de unele dintre ele ( dar in boala si in proximitatea mortii sunt scarne bune de injurat). Duhul Adevarului este numit Mangaietorul din intamplare? (daca celrau n-ar exista ne-am putea fi considera mangaiati in cam tot ce facem; dar el exista si e vioi ca postasul).

E... cam asta am vrut sa spun.

No comments: