Blog Archive

cauta in blog

November 4, 2009

A inceput sfarsitul: " Precedent: CEDO interzice crucifixul în şcolile italiene"

Curtea de la Strasbourg consideră că simbolurile religioase din sălile de clasă contravin dreptului părinţilor de a-şi educa copiii în propria religie. Cazul judecat la CEDO este similar celui care făcut valuri în România în urmă cu doi ani - atunci BOR a invocat tot o hotărâre CEDO, care cerea însă ca regimul simbolurilor religioase să fie decis la nivelul comunităţilor locale.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că expunerea crucifixului în şcolile publice din Italia încalcă dreptul la educaţie şi la libertate religioasă. CEDO a precizat că prezenţa crucifixului este deranjantă pentru copiii care au o altă religie decât cea creştină sau care sunt atei. Conferinţa Episcopilor Italieni a protestat, precizând că CEDO nu a ţinut cont că simbolul religios are şi o valoare culturală, iar guvernul de la Roma a insistat că acesta reprezintă identitatea naţională italiană. Verdictul CEDO poate duce la revizuirea modului în care sunt folosite simbolurile religioase în toate şcolile publice din Europa.

“Sentinţa CEDO a fost primită la Vatican cu regret şi stupoare.
Crucifixul a fost dintotdeauna semnul dragostei lui Dumnezeu, semnul unităţii şi al deschiderii faţă de toată omenirea. Este păcat că acum el este considerat un semn al diviziunii, al excluderii sau al limitării libertăţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, care s-a arătat surprins de
intervenţia “dură” a CEDO “într-un domeniu legat profund de identitatea istorică, culturală şi spirituală a poporului italian”.

Verdictul CEDO s-a dat în cazul lui Solie Lautsi, o mamă care, în 2002, a dat în judecată statul italian pentru refuzul şcolii frecventate de copiii săi de a înlătura crucifixele. În faţa Curţii Constituţionale, guvernul a asemănat simbolul catolic cu un “drapel” al singurei biserici care este numită în Constituţie, un simbol al statului italian. Adresându-se CEDO, Solie Lautsi a obţinut câştig de cauză şi 5.000 de euro pe care statul italian trebuie să îi plătească drept daune morale.

Verdictul CEDO constituie un important precedent. Pornind de la cazul similar al unui profesor buzoian, justiţia română a cerut, în 2007, Ministerului Educaţiei să elaboreze norme interne privind expunerea simbolurilor religioase în şcoli şi a respins ca neîntemeiată contestaţia ministerului la recomandarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării de a scoatere a simbolurilor religioase din şcoli. Atunci, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au invocat hotărârea CEDO ca regimul simbolurilor religioase să fie decis la nivelul comunităţilor locale, hotărâre care acum este contrazisă de verdictul în cazul Italiei. Ulterior, mai multe organizaţii nonguvernamentale au atacat aceeaşi recomandare a Consiliului pentru Combaterea Discriminării şi au obţinut câştig de cauză, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Cotidianul

No comments: