Blog Archive

cauta in blog

October 7, 2009

Necrologul patrimoniului construit din Romania

HotNews

Institutul Cultural Roman a lansat in dezbatere publica raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu Construit, Situri Istorice si Naturale, prezentat de Administratia Prezidentiala pe 21 septembrie. La discutie au participat membrii Comisiei de Patrimoniu. Acestia s-au aratat nemultumiti ca, desi in document scrie ca este o situatie de criza si trebuie luate masuri urgente, pana acum nu s-a intamplat nimic, raportul nefiind asumat la nivel politic.

„Raportul poate fi ingropat maine, dar ceea ce se intampla in tara nu va putea fi ingropat. Distrugerile vor continua, camuflate si motivate de diverse interese, asa cum se intampla si astazi si maine in cadrul comisiilor tehnice ale Primariei, sustinute de acelasi partid sau de alte partide. De fapt noi ne-am intrebat de ce ne mai intalnim aici, daca nu se intampla nimic o data ce raportul e lansat. Din acest raport rezulta o stare absolut dezastruoasa a situatiei si prima conditie este ca trebuie sa o recunoastem si dupa aceea vom avea sansa sa o indreptam. Altminteri, o sa distrugem atat de mult incat o sa fim injurati pe buna dreptate de urmasii nostrii”, a declarat Serban Sturdza, co-presedintele Comisiei si presedinte a Ordinului Arhitectilor din Romania.

De asemenea, Sturdza s-a plans ca o parte din membrii comisiei au obtinut foarte greu informatii de la administratiile locale. Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, prezent la eveniment, l-a sfatuit ca pe viitor sa apeleze la Serviciul Roman de Informatii.

Recomandarile facute in raport

Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu face o analiza a situatiei patrimoniului si recomandari pentru a iesi din situatia de criza. Printre acestea se numara modificarea legislatiei, inclusiv modificarea Constitutiei pentru ca protejarea patrimoniul sa devina o chestiune de interes national. In plus, s-a recomandat completarea Legii monumentelor, prin protejarea fiecarei componente din ansamblurile de monumente. In acest moment, un ansamblu de cladiri este considerat monument (de exemplu, bd. Magheru), dar nu si cladirile care il compun.

O alta problema importanta o reprezinta educarea populatiei inca din scoala generala, prin introducerea unor cursuri despre patrimoniul construit si valoarea acestuia.

De asemenea, s-a recomandat introducerea in lege a posibilitatii de expropiere pentru cauza de utilitate publica a monumentelor care sunt lasate de proprietari in paragina.

O alta propunere este detalierea studiilor urbanistice facute pentru zonele protejate, astfel incat casele din perimetrele cu o valoare arhitecturala mare sa nu mai poata fi demolate, desi nu sunt monumente. In ceea ce priveste administratia locala, s-a pus in discutie ca proprietarii din zonele istorice sa nu poata sa-si vopseasca casele in orice culoare vor sau sa puna termopane de toate culorile si formele la casele monument. S-a mai discutat despre inserarea unor cladiri inalte in zonele de protectie a monumentelor.

Propunerile din raport, aproape imposibil de realizat

In ciuda propunerilor facute de raport, in realitate, parghiile institutionale care ar putea pune in aplicare recomandarile acestuia sunt intepenite.

Primaria Capitalei spune ca nu are bani pentru detalierea studiilor pentru zonele protejate, astfel ca distrugerea acestora continua. Ultima victima, o casa neoromaneasca de pe strada Roma nr. 46. Cartierul Primaverii a fost deja distrus, la fel si strada Maria Rosetti. Si fiecare luna fara aceste studii duce la distrugerea altor monumente.

La Guvern, de aproape un an se studiaza modificarea Legii Monumentelor, dar pana acum nu s-a schimbat nimic. Din cauza ca nu se specifica clar ca toate cladirile din ansamblurile de monumente au statutul de monument, reclamele au impanzit tot centrul Capitalei. De asemenea, nu exista o Politie a monumentelor care sa constate ca un proprietar isi vandalizeaza casele. In plus, bani pentru cumpararea caselor monument nu se gasesc niciodata. Asta desi, vedem cu totii, se cheltuiesc bani pe alte lucruri, lipsite de importanta.

Iar arhitectii semneaza in continuare proiecte care mutileaza zona veche a orasului fara a se teme de sanctiuni precum suspendarea dreptului de semnatura.

Comisia prezidentiala pentru patrimoniu, siturile istorice si naturale din Romania a fost infiintata de seful statului in aprilie 2008. Aceasta a fost coprezidata de seful Catedrei Restaurarea patrimoniului din cadrul Universitatii de Arte Bucuresti, Dan Mohanu si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturdza.

No comments: