Festivităţi impresionante au loc, astăzi, în China, la şase decenii de la instaurarea regimului comunist. Pregătită în detalii de luni bune, sărbătoarea a început cu o paradă militară ca la carte la Beijing.
60 de salve de tun au răsunat în Piaţa Tiananmen, fix numărul de ani de când Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949. Apoi s-a arborat drapelul, iar imnul naţional s-a auzit în piaţa decorată în culorile steagului roşu şi galben şi transformată într-o urişă scenă.
Spectacolul puterii
A urmat o demostraţie de forţă, aşa cum îi stă bine unei mari puteri, a treia din lume. Au defilat perfect 8.000 de soldaţi aliniaţi şnur şi au fost prezentate vehicule militare, rachete balistice şi tancuri. Parada a ţinut exact o oră. Adică 60 de miunte pentru 60 de ani de istorie, cifră care aminteşte din nou de aniversarea de astăzi.
Îmbrăcat într-un costum gri închis, cu tunică, precum Mao, preşedintele Chinei Hu Jintao a trecut în revistă trupele dintr-o maşină decapotabilă. A ţinut apoi un discurs din acelaşi loc din care Mao Zedong proclama instaurarea regimului comunist.
"Dezvoltarea şi progresul noii Chine după 60 de ani a demonstrat că doar socialismul poate să salveze China! Viaţă lungă Partidului Comunist!", a declarat liderul de la Beijing, citat de AFP.
Toţi ochii experţilor militari străini s-au îndreptat azi spre China. Şi nu întâmplator. Un nou model de rachetă intercontinentală cu capacitate nucleară va fi prezentată la paradă, anunţa Agenţia China Nouă. "China n-a fost niciodată atât de puternică", titra un cotidian de la Beijing.
Peste 50 la sută dintre echipamentele militare sunt sută la sută produse în China, iar 90 la sută sunt prezentate pentru prima oară, spun organizatorii paradei, potrivit Le Figaro. Alţi peste 100.000 de oameni, muncitori, studenţi şi elevi au participat la defilarea plină de culoare şi unde nu au lipsit carele alegorice.
Chinezii, telespectatori la paradă
30.000 de oameni au privit parada, iar mult mai mulţi au stat în faţa televizoarelor, la sfatul autorităţilor pentru a se evita incidentele. Măsurile de securitate sunt drastice, mai ceva ca la Jocurile Olimpice organizate anul trecut de China. Orice incident minor i-ar ştirbi din imagine Partidului Comunist. Străzile sunt blocate, aeroportulinternaţional din capitala Chinei şi metroul sunt închise.
Spre seară, autorităţile promit cel mai mare foc de artificii din lume, pus în scenă chiar de cel care a organizat şi show-ul de la Jocurile Olimpice. În pofida crizei economice şi tensiunilor interne în urma violenţelor etnice recente din Xinjiang şi Tibet de anul trecut, China a vrut să-şi afişeze unitate şi forţa.
No comments:
Post a Comment