Blog Archive

cauta in blog

October 18, 2009

Basescu, acum!

Imi pare ca Basescu ramane din ce in ce mai singur. Se lupta cu toti lacheii PSD/PNL si oboseste. Face greseli, nimeni nu-l mai sfatuieste. Toata mass-media este calare pe el. Nu stiu cine il sprijina. Se vede si in afirmatia ca daca pierde doreste sa plece pe mare. Adica cat mai departe. Adica nimic nu-l tine aici. Ramane singur.
Unde sunt Liiceanu, Patapievici, Plesu, Cartarescu, Ungureanu, Tismaneanu.
Fantasma dictatorului-unic-responsabil este vehiculata foarte des. Pentru ca in Romania, si chiar in lume putem spune, un Rau tine doar de un om. Cum in Romania structura sistemului comunist nu a fost inculpata si pedepsita avem impresia ca tot raul a stat si sta in Ceausescu. In Stalin. In Hitler. In Mao. In Obama. Daca scapam de ei scapam de rau.
Tocmai acea structura, care a cangrenat Romania si a umplut mintile oamenilor cu frica si sila, este reprezentata de PSD/PNL ( sigur si de PD-L). Adica de cei multi si totusi cat de putini.
Il vad pe Basescu ca se lupta. Il vad ca se lupta nu din ambitie sau orgoliu ci din natura lui de capitan de nava, de soldat. Aceasta calitate, calitate de comandant de nava, il face sa vizualizeze dusmanul si sa-l considere o entitate care trebuie distrusa. Altfel el va fi distrus. Nu stiu cat ii pasa de echipaj. Nici nu prea conteaza. Aceste cereri adresate unui soldat, cum ca trebuie sa aiba sensibilitati materne si sa-i pese de poporani, sunt cereri adresate de domni si domnisoare cu capsoarele pline de cursuri universitare si manuale de comportament decent-recent.
Basescu este soldat si asta se vede.
Ceilalti sunt fie intelectuali, si asta se vede, fie derbedei (asa numitii caini-ai-razboiului).
Basescu este singur si va ramane si mai singur. Pentru ca cei care-l "sustineau" sunt domni, poarta costume fine si sunt prea scoliti pentru a aduna o hartie de pe jos din noroi.
A inceput razboiul.
Spunea Djuvara ca odata, in istorie, a venit un timp cand nu mai puteai duce lupta cu armata facuta din oamenii pamantului ci cu mercenari, cu lefegii. Pentru ca aparusera arme pe care oamenii pamantului nu le puteau manui. Asta s-a intamplat pe vremea lui Mihai Viteazul.
Asa si acum. Tipul comandantului-soldat este tipul celui care crede ca daca un pericol e in fata trebuia sa-l infrunti barbateste impreuna cu mica ta oaste, stransa de pe cine stie unde.
Tipul celui ce stie vremurile este tipul celui care a angajat lefegii care stiu cum sa manuiasca mouse-ul, tastatura, reportofonul, laptop-ul s.a.
Intelectualilor le place tipul comandantului-soldat. Impreuna cu el au sansa de a mirosi batalii, pe care doar si le imagineaza literar. Dar nu se angajeaza in lupta. Miroase prea real, curge sange, au de lucru.
Oare de ce intelectualul este asemuit cu tradatorul?!
Basescu, chiar de invinge chiar de cade merita respect. Intr-adevar, doar in lupta e valoros. Dar astazi lupta se cauta a fi eliminata din viata. Negocierea este mai buna.
Adams vs. Nash

2 comments:

Donkeypapuas said...

Să înţelegem că un Constantin Brâncoveanu este condamnabil? Ori SFÂNTUL a fost un negociator neîntrecut!
Băsescu şi-a făcut-o cu mâna (dacă nu cu gura şi, mai ales, cu "organul") lui: Udrea, Ridzi, EBA, legalizările drogurilor, prostituţiei, neadoptarea unei minime opoziţii faţă de homosexuali, condamnarea comunismului cu ajutorul... odraslelor bolşevice, probleme absolut la fel judecate cu măsuri diferite - toate astea nu au fost realizate de adversarii săi politici.
Băsescu A FOST un animal politic dar nu s-a ridicat la înălţimea unui bărbat de stat! Ca să dau un exemplu: NIXON a fost un bărbat de stat chiar dacă a ieşit înfrânt.

heraasku said...

Negocierea are limite... adica e finita, adica e ne-necesara. Sfantul Brancoveanu nu a negociat felul lui de a fi ci a "negociat" doar pentru a fi in Adevar. Asta nu e negociere ci lupta in adevar.
Va rog sa nu mai folositi acest limbaj usor. Face rau in primul rand dumneavoastra (are reziduuri succesive in timp si in relationare).
Aveti ceva cu femeile? Sau cu anumite femei. Femeile fac altfel ceea ce barbatii cred ca se face doar intr-un anumit fel ( o sa aflati cu timpul).
Femeile Udrea, Ridzi, EBA sunt, repet, slabiciunile lui Basescu. Il respect pentru asta. E la fata, cum se zice.
Restul proiectelor sunt, intr-adevar, niste esecuri, niste aberatii. Dar, spun din nou, Basescu nu este un altcineva. Este Basescu.
A fost? Nu va grabiti!
Stiti ceva cert:)?