Blog Archive

cauta in blog

November 6, 2009

Un ofiţer american a deschis focul asupra camarazilor săi. Bilanţ: 12 morţi şi 31 de răniţi

Nidal Malik Hasan, psihiatru


Cea mai mare bază militară de pe teritoriul SUA, Fort Hood din Texas, a devenit scena unui adevărat carnagiu, dezlănţuit de un ofiţer american de origine palestiniană, care a deschis focul asupra camarazilor săi şi a ucis 12 dintre ei, alţi 31 fiind răniţi. Un membru al Congresului american, John Carter, a precizat la postul MSNBC că atacul armat s-a produs în timpul unei ceremonii de acordare a diplomelor desfăşurată la baza din Texas. În cursul unei intervenţii excepţionale în direct la televiziune, preşedintele Barack Obama a descris incidentul ca fiind o "oribilă dezlănţuire de violenţă".

Nidal Malik Hasan, militarul care a deschis focul la Fort Hood a acţionat singur şi a fost doar rănit, contrar primelor informaţii, care susţineau că acesta este mort, a declarat într-o conferinţă de presă, comandantul bazei militare americane Fort Hood. Acesta a precizat că ofiţerul a fost spitalizat şi starea lui este în prezent stabilă.

Nidal Malik Hasan, în vârstă de aproximativ 40 de ani, este un psihiatru militar care se ocupa de soldaţi reîntorşi din misiuni în Afganistan sau Irak, ţară unde urma să fie trimis el însuşi în noiembrie, potrivit unor oficiali militari. Acesta susţinea că este victima hărţuirii colegilor săi, din cauza originii sale, din Orientul Mijociu, potrivit vărului său, Nader Hasan, şi voia să părăsească forţele armate. "A angajat un avocat militar pentru a încerca să rezolve problema. Era pregătit să restituie statului banii pentru a putea părăsi armata, dar ajunsese la capătul puterilor", a declarat Hasan pentru postul de televiziune Fox News. Nader Hasan a negat că vărului său i-ar fi fost "frică să fie trimis în Irak pentru a lupta" şi a precizat că nu a avut niciodată tendinţe violente. "Nu era genul de persoană care să frecventeze un poligon de tir, nu avea acest fel de tendinţe", a adăugat el.

S-a născut şi a studiat în SUA

Potrivit vărului său, Nidal Malik Hasan s-a născut în Statele Unite din părinţi palestinieni, care au emigrat dintr-un orăşel de lângă Ierusalim. A crescut în Virginia (estul Statelor Unite) şi şi-a făcut studiile la Universitatea Virginia Tech, unde, acum doi ani, a avut loc, de asemenea, un atac, cel mai sângeros din istoria Statelor Unite (32 de morţi).

La Washington, unde a lucrat într-un spital militar, după care a fost transferat în Texas, el mergea la moschee cel puţin o dată pe zi, în fiecare zi din săptămână, potrivit unui imam, Faizul Khan, care a declarat pentru Washington Post că psihiatrul era "fervent" şi că îi punea multe întrebări despre religie.

Pe site-ul său de Internet, baza Fort Hood a anunţat că a fost instaurată "stare de urgenţă". "Fort Hood este închisă. Toate organizaţiile/unităţile au ordin să facă apelul întregului personal. Nu este vorba despre un exerciţiu", sună mesajul afişat pe site.

Situată în centrul statului Texas, între oraşele Austin şi Waco, Fort Hood este baza "cea mai mare" a armatei americane şi are aproape 880 de kilometri pătraţi, precizează site-ul său. Circa 50.000 de soldaţi şi 9.000 de angajaţi civili sunt staţionaţi acolo, potrivit CNN.

Acest atac armat aminteşte de unul similar produs în mai în Irak, când un militar american a deschis focul asupra colegilor săi, dintre care cinci au murit.


Gandul

No comments: