Blog Archive

cauta in blog

August 6, 2009

Este posibil ca Sângele şi Trupul Domnului să ne infecteze?

Articol Basilica


Mitropolitul de Mesogheios, Nicolae, a scris o lucrare cu multe mesaje duhovniceşti în legătură cu răspândirea virusului gripei porcine şi despre tainele Bisericii noastre Ortodoxe. În lucrare, vorbeşte despre această nouă ameninţare care se numeşte gripă porcină şi care ameninţă tot mai multă lume şi despre faptul că tot mai multă lume se întreabă: această gripă poate fi răspândită prin Sfânta Împărtăşanie?

Înaltpreasfinţia Sa explică cum că: „se încearcă tot mai mult să se denigreze imaginea Bisericii, dar şi distrugerea credinţei. Biserica noastră, de 2000 de ani încoace, „împărtăşeşte cu ajutorul tainelor într-un mod atât uman, cât şi binecuvântat, pentru tămăduirea şi vindecarea sufletului şi a trupului”. Este posibil ca împărtăşirea cu Dumnezeu să devină cauza bolii? Este posibil ca Trupul şi Sângele Domnului nostru să ne infecteze trupul şi sângele nostru? Este posibil ca o experienţă de peste 2000 de ani să fie învinsă de un raţionalism şi o prăpastie atât de dure din vremurile noastre? De secole se împărtăşesc creştinii, bolnavi sau sănătoşi, din acelaşi pahar, cu aceeaşi linguriţă, niciodată nu se spală, niciodată nu se curăţă şi niciodată nu s-a observat nimic, nici o îmbolnăvire. Preoţii spitalelor împărtăşesc credincioşii şi bolnavii, iar acestora nu li se întâmplă nimic. Sfânta Împărtăşanie este ceea ce este mai sfânt în Biserica noastră, cel mai bun medicament pentru trup şi suflet. Asta este cea mai mare învăţătură şi experienţă a Bisericii noastre. Câţi nu cred în miracolul Învierii Domnului, câţi ironizează naşterea Lui din Fecioară, câţi neagă frumosul miros ale sfintelor moaşte, câţi desconsideră sfintele moaşte, câţi uneltesc împotriva Bisericii noastre, câţi cer să dispară şi cea mai mică urmă de credinţă din sufletele noastre, normal este ca să încerce să se folosească şi de această nouă gripă ca să se ia de sfânta noastră Împărtăşanie. Faptul că anglicanii şi catolicii au hotărât, pentru a preveni transmiterea prin împărtăşanie în Anglia şi Noua Zeelandă, arată imensa distanţă dintre Biserica noastră care este euharistică, care trăieşte, crede şi predică despre taină, de celelalte grupuri religioase, care fără să vrea astfel, acceptă lipsa duhului cât şi a semnelor lui Dumnezeu, la aşa-zisele lor taine şi de lipsa lor de identitate bisericească. Viaţă fără Taină seamănă cu o boală gravă fără medicament. Din păcate, marea problemă nu este acest virus al gripei porcine, aşa cum susţin unii şi presa, şi nici virusul panicii mondiale aşa cum susţin colegiile medicale, ci este virusul lipsei de respect şi microbul puţinei credinţe. Şi cea mai bună injecţie este participarea noastră fără obligaţii şi cu conştiinţa curată la Taina Sfintei Împărtăşanii. Bine ar fi ca duhovnicii noştri, fără discriminare, acolo unde cred că există piedici duhovniceşti, să recomande credincioşilor să se împărtăşească mai des, în aceste grele vremuri, iar cei care nu au binecuvântarea lor să se împărtăşească, să se roage mai mult la paharul vieţii, întotdeauna cu frică de Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu dragoste adevărată.”

Sursa: romfea.gr

trad. Muşat Ciprian

2 comments:

Donkeypapuas said...

De fapt... cam bate câmpii. Pentru cei bolnavi sau invalizi Sfânta Împărtăşanie este adusă de preot! Adică i se dă în nişte condiţii speciale ţinând cont de starea de sănătate şi de gradul de periculozitate al bolii. Aceste lucruri sunt cunoscute (sau ar trebui să fie) de către preotul duhovnic care stabileşte în ce condiţii se poate împărtăşi un credincios. Ori dacă cineva are, să spunem, SIDA acea persoană NU va fi împărtăşită cu linguriţa care e folosită pentru credincioşi. Sfânta Împărtăşanie NU transmite bolile dar linguriţa poate. Un individ care, bolnav fiind, participă la nişte adunări (fie religioase, fie sportive, culturale, profesionale) acel individ este un INCONŞTIENT, îi pune pe toţi cei cu care intră în contact în pericol.

heraasku said...

Eu cred ca daca un preot stie ca fratele este bolnav, contagios, ia masuri. Da.
Ideea este ca in Biserica noastra practica spovedirii-impartasirii este "personalizata".
Catolicii dau cu "snaks-ul" deci sunt feriti.
O falsa problema. Dar se vede treaba ca le sta unora in gat.