România mai poate împrumuta încă 30 de miliarde de euro
Datorită unui grad mic de îndatorare, de doar 33-35% din PIB, statul poate împrumuta încă de aproape trei ori suma de la FMI, fără a primi sancţiuni de la UE
În condiţiile în care ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat marţi că în 2010 nu vor fi mărite taxele şi impozitele, cum ar fi cota unică şi TVA, iar măsurile anticriză propuse până acum nu par în măsură să echilibreze bugetul de stat, România va fi nevoită în continuare să se împrumute masiv de la bănci.
De altfel, întrebat recent de Gândul de unde va face rost de bani, ministrul Pogea a lăsat de înţeles că planul de rezervă este continuarea politicii de împrumuturi masive de la bănci, pe plan intern şi internaţional. „Ministerul Finanţelor are la îndemână toate instrumentele să găsească cele mai bune soluţii de împrumut astfel încât costurile şi riscurile valutare să fie mai mici şi le vom spune după ce discutăm la momentul respectiv. Este şi asta o variantă”, ne-a declarat Pogea.
Capacitatea României de a se îndatora este foarte mare în momentul de faţă. În timp ce în tratatul de la Maastricht, care stă la baza aderării la UE, se recomandă o datorie publică de cel mult 60% din PIB, România avea la începutul acestui an un grad de îndatorare de numai 21% din produsul intern brut. De altfel, după cum au subliniat atât agenţiile de rating cât şi economiştii străini, unul dintre marile avantaje ale României este tocmai acest grad mic de îndatorare, care permite Guvernului să se împrumute masiv pentru a susţine deficitul bugetar, adică pentru a suplini lipsa veniturilor la stat datorate scăderii severe a economiei locale. În bani, România s-ar mai putea îndatora cu încă circa 30 de miliarde de euro, luând în calcul cele circa 11 miliarde de euro care vor fi luate anul acesta de la FMI şi de la CE, atât pentru plata salariilor şi pensiilor cât şi pentru a proteja cursul şi a da băncilor mai mulţi bani pentru a relua creditarea.
Anul viitor, datoria va ajunge la 37% din PIB
„Conform estimărilor noastre, luând în calcul atât tranşele încasate de la FMI şi Comisia Europeană cât şi împrumuturile Finanţelor de pe piaţa internă şi externă, datoria publică ar putea ajunge la circa 33-34% din PIB la sfârşitul acestui an. Este de aşteptat ca ea să crească uşor, până la circa 37% din PIB în 2010, după care aprecierea ei are şanse să fie mai mică decât creşterea economică”, ne-a declarat Rozalia Pal, economist-şef UniCredit Ţiriac Bank.
În condiţiile actuale, statul, atât prin finanţe cât şi prin autorităţile locale, mai poate împrumuta încă 25% din PIB, respectiv circa 30 de miliarde de euro. În primele cinci luni ale acestui an, datoria publică a crescut cu circa 10% în lei faţă de finele anului trecut, respectiv 120 de miliarde de lei faţă de 109 miliarde lei. Calculată în euro, datoria publică a scăzut, datorită deprecierii leului, de la 29 miliarde euro la finele lui 2008, la un curs mediu de 3,68 lei/euro, la 28 de miliarde de euro în mai, la un curs de 4,2. În primele şase luni ale acestui an, Finanţele au împrumutat circa 12 miliarde de euro de la bănci, adică 66 de milioane de euro pe zi. Deşi o parte dintre aceste credite au fost pe termen scurt, unele dintre ele pentru doar câte trei zile, costurile cu dobânzile nu sunt de neglijat. În prima jumătate a acestui an, România a plătit bancherilor o dobândă de aproape 700 de milioane de euro.
2 comments:
Asteptam aparitiile Principelui Radu la tv. pentru ca sa deschida ochii mintii si ai sufletului neamului nostru.
Doamne ajuta-ne sa scapam de politicienii acestia...
Amin!
Asteptam aparitiile Principelui Radu la tv. pentru ca sa deschida ochii mintii si ai sufletului neamului nostru.
Doamne ajuta-ne sa scapam de politicienii acestia...
Amin!
Post a Comment