Blog Archive

cauta in blog

October 12, 2009

Premiul Nobel pentru Pace - Obama in no-time-land

Marius Lazurca, Ambasador al Romaniei la Vatican, articol
Mihail Neamtu, articol

Acum, ce se intampla?!
Spune Goethe (in Wilhelm Meister parca) ca este imoral sa incepi un proiect printr-o sarbatoare. Orice proiect trebuie inceput cu smerenie si cu increderea intarita in PosibilulPropus. El, Goethe, dadea drept exemplu casatoria.
Se vede treaba ca nu numai vechea paradigma a lui "cum se face" (phronesis-ul lui Aristotel) s-a schimbat ci si ca noua morala nu mai are inocenta intrebarii. Aceasta stare de fapt este un raspuns, un raspuns la intrebarea "cum se face". Adica, de acum, daca vrei sa reusesti nu trebuie sa faci doar o sarbatoare la inceputul proiectului dar trebuie sa afirmi supra-oficial (cultural) metoda ca infailibila. Nu mai trebuie sa stii cum se face (theoria) pentru a face (poetica). Va trebuia sa afirmi ca deja facut ceea ce tu ai propus.
Acest Nobel acordat lui Obama trebuie sa ne convinga ca totul este deja facut. Noi sa stam linistiti, sau sa stam cum vrem, caci Pacea este deja obtinuta. Nu mai trebuie sa ne intereseze modalitatile prin care se va obtine cat timp este DEJA o realitate. Noi traim ACUM ca-si-cum avem ceea ce se urmareste in Proiect.
Ce sa facem noi in acest timp?! Care timp? Caci noi nu mai traim in INTERVALUL definit de T
0 si de T1. Noi traim in post-fapta. Deci sa bem sa ne bucuram caci nu mai avem decat de murit.
Ce rezulta de aici? Ca omul va invata sa se "bazeze" in primul rand si apoi, sustinut ne-conditionat(?), sa afirme victoria finala asupra micii sale lupte pe care o are de dus. Nu va reusi?! Cine-si va aduce aminte? Va reusi?! Niciodata reusita nu va arata ca in Proiect (dar cine va mai fi interesat atunci?).
Cine cunoaste ceva despre Theory of Everything si despre Teoria Stringurilor va inainta in analiza.

No comments: