Blog Archive

cauta in blog

October 15, 2009

In ultimele 20 de luni au avut loc 25 de sinucideri si alte 13 tentative de sinucidere

C:Aceste sinucideri nu sunt rodul restructurarilor. Altceva se petrece pe acolo.

O noua sinucidere la France Telecom: un angajat s-a spanzurat

Un inginer ce lucra pentru France Telecom s-a spanzurat, joi, in casa sa din Bretagne, acesta fiind cel de-al 25-lea caz de sinucidere inregistrat printre angajatii companiei franceze, informeaza AFP. In ultimele 20 de luni au avut loc 25 de sinucideri si alte 13 tentative de sinucidere in randul angajatilor, sindicalistii dand vina pe climatul de stres produs de restructurari si conditiile proaste de munca.

Inginerul in varsta de 48 de ani s-a spanzurat in propria locuinta, la o luna dupa ce isi luase concediu medical la recomandarea doctorului companiei.

Directorul France Telecom, Didier Lombard, s-a declarat "profund miscat" de vestea sinuciderii inginerului si s-a deplasat imediat la sediul din Lannion al companiei, unde fusese angajat barbatul. Aceasta a fost cea de-a doua sinucidere produsa la centrul Lannion R & D al companiei. Un tehnician care lucra aici s-a sinucis in luna august, fara sa lase vreun bilet de adio.

In ultimele 20 de luni au avut loc 25 de sinucideri si alte 13 tentative de sinucidere in randul angajatilor, sindicalistii dand vina pe climatul de stres produs de restructurari si conditiile proaste de munca. Multi dintre cei care si-au pus capat zilelor au lasat bilete de adio, in care acuzau deciziile conducerii si stresul de la locul de munca.

La inceputul lunii octombrie, compania a anuntat ca l-a numit pe Stephane Richard in locul lui Louis-Piere Wenes, ca director executiv adjunct al grupului. Cu cateva zile inainte, conducerea France Telecom, grup in care cel mai mare actionar este statul francez cu 27% din actiuni, a prezentat ministrului francez al economiei planul de actiuni prin care compania incearca sa rezolve problema sinuciderilor in randul angajatilor.

Masurile asumate si prezentate sindicatelor includ inclusiv decizia de a stopa numarul reducerilor de personal, oferirea de consiliere psihologica etc.

Marti, pompierii din Marseille au reusit sa ajunga la timp si sa salveze un alt angajat al France Telecom, care a incercat sa se spanzure in pivnita locuintei sale.

Sindicatele acuza grupul de telecomunicatii cu 100.000 de angajati ca este responsabil de sinucideri, prin metodele de management pe care le aplica. Cu o participatie de 27%, Statul este principalul actionar al grupului privatizat in 1997. Cei care erau angajati la momentul deschiderii de capital si-au pastrat statutul de functionari. Ei reprezinta astazi 65% din efectivele unui grup devenit in cativa ani un gigant al tehnologiei, dupa ce a detinut timp de decenii monopolul in Franta.

No comments: