Blog Archive

cauta in blog

October 8, 2009

Inca odata despre RealitateaTv si al ei slogan "Noi vrem respect"

EVZ, aici.

Cei mai importanţi „baroni” sindicali din România fac parte din consiliul de administraţie al televiziunii de ştiri Realitatea TV deţinută de Sorin Ovidiu Vîntu.

La mitingul din Piaţa Victoriei, manifestanţii au purtat pancarte cu sloganul „Noi vrem respect!”, acelaşi cu al campaniei Realitatea TV.

Cei mai importanţi „baroni” sindicali din România fac parte din consiliul de administraţie al televiziunii de ştiri Realitatea TV deţinută de Sorin Ovidiu Vîntu.

Coincidenţă sau nu, ieri, în timpul mitingului sindical organizat de aceştia, pe cele mai multe bannere era înscrisă lozinca „Noi vrem respect!”, care este în acelaşi timp şi capul de afiş al celei mai recente campanii derulate de Realitatea TV, intitulată identic.

Ieri, în timpul transmisiilor în direct de la mitingul din Piaţa Victoriei, regizorii de emisie ai RTV au ales insistent cadre cu bannerele care trimiteau spre campania televiziunii de ştiri.

Sergiu Toader, managerul RTV, nu comentează „coincidenţa”, iar şefii centralelor sindicale care administrează televiziunea nu găsesc „o legătură între protest şi domnul Vîntu”.

Mii de figuranţi pentru sloganul Realitatea TV

Aproximativ 9.000 de sindicalişti s-au adunat, ieri, la mitingul organizat în centrul Capitalei de principalele con federaţii sindicale, sub sloganul „Guvernanţi, gândiţi-vă la oameni!”. Ei au fost aduşi din toată ţara în faţa sediului executivului de liderii din Bucureşti
pentru a reprezenta Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical (BNS), CNSLR Frăţia şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), lideri care au şi ţinut discursuri mobilizatoare pe scena din Piaţa Victoriei.

Deşi, oficial, confederaţia Meridian, care întregeşte tabloul marilor carteluri sindicale, nu a fost printre iniţiatorii mitingului, două dintre sindicatele afiliate, reprezentând poliţişti şi cadre didactice, au fost prezente şi au scandat lozinci antiguvernamenatale alături de ceilalţi.

Spre deosebire de anul trecut, când mitingul a avut loc în jurul Casei Poporului şi s-au scandat lozinci prin care cereau demiterea parlamentarilor, protestul de anul acesta a vizat în mod direct căderea guvernului Boc şi refuzul realegerii lui Traian Băsescu ca preşedinte. „Noi vrem respect!”, „Ne-aţi promis şi ne-aţi uitat!”, „Jos Guvernul!”, „Dacă aici noi protestăm, e că noi nu vă mai votăm!” sau, mai dur, „Murim noi, muriţi şi voi!”. Organizatorii de la Cartel Alfa susţin că singurul banner la care s-a lucrat în comun, cu toate celelalte confederaţii, a fost „Muncă decentă. Guvernanţi, gândiţi-vă la oameni!”, stabilit dinainte.

„În rest, fiecare confederaţie sau federaţie şi-a putut face şi alte pancarte, cu ce mesaje a dorit. Noi nu am făcut însă pancarte cu mesajul «Noi vrem respect!», deşi este în acelaşi spirit al nemulţumirii poporului vizavi de promisiunile neonorate”, spun aceştia. Surse din Cartel Alfa ne-au declarat că, marţi, în organizaţie s-au purtat discuţii aprinse vizavi de implicarea unuia dintre lideri, Achille Duţu, în consiliul de administraţie al Realitatea Media.


DETURNARE. Protestele sindicale de ieri s-au transformat în campanie de publicitate a trustului media patronat de „părintele FNI”
Foto: Vlad Stănescu

Duţu s-a ascuns


Aceleaşi surse au ţinut să precizeze că Duţu, care este preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, nu a mai participat la mitingul de ieri, motivând că este supărat pe interesul mare acordat bugetarilor în defavoarea angajaţilor din privat.

INTERESE

Patru dintre baronii sindicali se află pe statele de plată ale lui Sorin Ovidiu Vîntu


Preşedinţii a patru dintre confederaţiile sindicale care au organizat mitingul de ieri fac parte din consiliul de administraţie al televiziunii de ştiri Realitatea TV (RTV), deţinută de Sorin Ovidiu Vîntu.

În timp ce liderii lor sunt remuneraţi de „părintele FNI”, miile de sindicalişti scandau ieri, la mitingul din Piaţa Victoriei, chiar sloganul campaniei Realitatea TV, „Noi vrem respect!”.

Marius Petcu, preşedintele celor 800.000 de membri ai CNSLR Frăţia, Iacob Baciu, liderul Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, Dumitru Costin, conducătorul Blocului Naţional Sindical, şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian, sunt din 2005 administratorii RTV.

Relaţiile dintre cei patru baroni sindicali şi RTV s-au cimentat prin intermediul lui Liviu Luca, sindicalistul-şef din Petrom şi partenerul lui SOV în afacerile defunctei companii Petromservice, „căpuşa” Petrom.
  • “Nu am fi fost în consiliul de administraţie al Realitatea Media dacă nu era Liviu Luca, el ne-a adus pe toţi în acest trust, în ideea de a ne informa reciproc şi de a ne face cunoscute acţiunile sindicale, pentru educarea în masă privind problemele sindicaliştilor”, a declarat Ion Popescu, preşedintele Meridian. Acesta susţine că televiziunea lui Vîntu s-a angajat să promoveze pro bono interesele sindicaliştilor.

  • „Liviu Luca ne-a convins că e cazul să avem un trust în spate, care să ne facă publice iniţiativele şi nemulţumirile. Aşa avem o voce, e minunat că avem acest parteneriat cu trustul de presă Realitatea! Dar nu e vorba de bani. Nu încasăm niciun leu de la firma asta şi nici nu dăm nimic”, a adaugat Popescu. El admite însă că majoritatea liderilor sindicali iau parte la întâlnirile consiliului de administraţie al Realitatea Media – unde se discută abordările editoriale ale televiziunii –, dar neagă implicarea în campania „Noi vrem respect!” a RTV.

  • „Nici măcar nu s-a discutat despre ea în consiliu şi nu ştiu să ni se fi solicitat sprijinul”, conchide Popescu. Deşi este administrator al RTV, Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, în care sunt afiliaţi majoritatea profesorilor, se detaşează de Vîntu.

  • „Acţiunile noastre de protest nu au nicio legătură cu domnul Vîntu. Sunt membru în consiliul de administraţie al Realitatea Media de patru ani, dar asta nu înseamnă că ne face nouă Vîntu agenda”, susţine Baciu.

  • Când aude de SOV, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, se vrea detaşat: „Ştiu că aveţi o predispoziţie pentru Vîntu, care însă nu are relevanţă pentru protestele de azi. L-am întâlnit de două ori şi de fiecare dată când a fost vorba de probleme legate de personalul angajat, de traininguri”. Sergiu Toader, manager RTV, nu a vrut să comenteze „nici acum, nici de regulă”.
"Nu am nimic cu redactorii oneşti, dar felul în care conducerea EVZ înţelege să-şi facă datoria m-a dezamăgit definitiv."
Sorin Ovidiu Vîntu, patron Realitatea TV

"E minunat că avem acest parteneriat cu trustul de presă. Realitatea!",
Ion Popescu, preşedinte Federaţia Meridian

No comments: