Am reusit sa termin capodopera. Cartea unui geniu. Profetiile lui zdrobesc certitudinile noastre. Nu e vorba despre democratia din America (cum se tot crede) ci despre democratie, in America (putea fi despre apa potabila cand era el in America). Nu am mai subliniat pasaje desi unele sunt cutremuratoare prin precizia lor. Poate ca ceea ce este de retinut din aceasta apocalipsa sunt indicarea pericolelor ce ne pandesc si remediile pentru a le depasi. Desi e optimist (cam ca Pavel cu evreii lui) nota realista (pesimista) se simte in pagini intregi. Sfarsitul omului vine, vine si nu doar in Bucuresti. Spunea Bernanos: cade crestinismul, crapa Europa. Nu cred. Spune Tocqueville: cade credinta, crapa omul. Asta o cred (simt pe pielea mea).
In rest numai de bine, m-am impiedicat acum de Moshe Idel (i-am citit lucrarea cu Scari, stalpi, linii. Ascensiuni la cer). M-am incumetat sa intru in "Fiul lui Dumnezeu si mistica evreiasca". Horror. Rupe masa. Sper sa o sfarsesc. Am ajuns ca Woody Allen cu frica lui ca moare si nu apuca sa citeasca MobyDick.
Am notele pentru ambele volume.
Volumul I
Volumul II
In rest numai de bine, m-am impiedicat acum de Moshe Idel (i-am citit lucrarea cu Scari, stalpi, linii. Ascensiuni la cer). M-am incumetat sa intru in "Fiul lui Dumnezeu si mistica evreiasca". Horror. Rupe masa. Sper sa o sfarsesc. Am ajuns ca Woody Allen cu frica lui ca moare si nu apuca sa citeasca MobyDick.
Am notele pentru ambele volume.
Volumul I
Volumul II
3 comments:
citind la notele tale din cartea lui Tocqueville, ma gandeam asa, cam cat de relevante mai sunt opiniile lui, dat fiind ca sunt formulate undeva la 1830.
uite, pun aici un articol al unui concetatean de-al lui:
http://www.diplomatie.gouv.fr/en/IMG/pdf/Audiergb.pdf
si un altul al unui american:
http://bigthink.com/ideas/26545?page=all
probabil ca sunt multe altele. deocamdata, imi fac o idee. nu mi-am propus sa intru prea adanc in burtaria socio-politicului.
numai bine,
Razvan
nu prea ma descurc cu engleza. parerea mea e ca Tocqueville nu e relevant pentru cei care gandesc exact asa cum el a zis sa ne ferim sa gandim. rasfoind link-urile cred ca aceste critici sunt din partea stangii: Rossanvallon de ex e socialist pur. ma rog, Tocqueville e un geniu si tot ce a descris el in cartea sa se intampla. din pacate partile rele. ideea e ca el nu a descris democratia din America ci democratia in general (observand o democratie in functiune, cea americana). cat despre faptul ca a scris la 1830 mi se pare nu irelevant ci de-a dreptul fabulos. sa arati acum 200 de ani tarele democratiei rugandu-ne sa avem grija... mi se pare extraordinar. retin de ex. ideea ca Guvernul Federal e slab, zice el, in timp de pace. dar poate deveni extraordinar de puternic cand natiunea e in conflict exterior, sau in conflict de idei politice. QED. Guvernul federal creaza spatii de conflict in lume si se intareste, nu? si mai e una, din sutele de profetii: cum ca orice popor care se naste e in profitul Americii. Volumul I se incheie, la 1830, cu cuvintele: SUA si Rusia vor tine lumea in maini. s-a intamplat si chiar continua, dupa parerea mea.
nu, nu cred ca e irelevant. insa e, sigur, inactual pentru ratiunea contemporana. pentru ca te zgaltaie si-ti spune negru pe alb de ce sufera lumea. insa nimeni nu mai e interesat de ceilalti, in afara STATULUI.
si inca ceva, uita-te la nenorocirea cu Grecia. "greii" Europei vor sa impuna ceva iar cand guvernul tarii vrea referendum, DOAR E DEMOCRATIE, sar in sus ca arsi. adica, zic ei, cum iti permiti tu, conducator, sa fi interesat de ce vrea poporul? pai asta nu mai e democratie ci, exact cum a zis Tocqueville, politica unui Stat centralizat care nu numai ca a distrus puterile intermediare dar vrea sa decida in tot si in toate.
Post a Comment