Blog Archive

cauta in blog

September 15, 2009

Papa Benedict: Credinţa nu este moralism, ci întâlnirea cu Adevărul în persoană

Predica Papei la Liturghia pentru foştii săi studenţi: credinţa nu este moralism, ci întâlnirea cu Adevărul în persoană

Sala de presă a Sfântului Scaun a publicat luni predica pe care Benedict al XVI-lea a ţinut-o în limba germană în timpul Sfintei Liturghii celebrate cu grupul foştilor săi studenţi duminică 30 august la Castel Gandolfo. Cu acea ocazie Papa a abordat tema purităţii omului înaintea lui Dumnezeu şi raportul dintre lege şi iubire.


Propunem câteva din gândurile Pontifului.
Creştinismul - afirmă Papa - nu este o formă de ’moralism’ deoarece ’nu suntem noi care creăm ceea ce este bun’ ci este Adevărul însuşi care „vine înaintea noastră”…”El care este Adevărul şi Iubirea -, ne prinde de mână, pătrunde fiinţa noastră. În măsura în care ne lăsăm atinşi de el, în care întâlnirea devine prietenie şi iubire, devenim noi înşine, pornind de la puritatea sa, persoane curate şi apoi persoane care iubesc numele său, persoane care introduc şi pe alţii în puritatea şi în iubirea sa”.

Papa subliniază faptul că „nu suntem oi fără păstor, care nu ştiu unde este calea dreaptă. Dumnezeu s-a manifestat. El însuşi ne indică strada. Cunoaştem voinţa sa şi odată ea adevărul care contează în viaţa noastră”. Bucuria - a spus - este aceasta: adevărul pe care singuri nu-l puteam găsi ne-a fost revelat de Dumnezeu însuşi. „Este un dar nemeritat care ne face în acelaşi timp smeriţi şi bucuroşi”.

„Dumnezeu - a continuat Pontiful adresându-se foştilor elevi familiarizaţi cu limbajul şi gândirea teologului Ratzinger - ne-a arătat gratuit chipul său, voinţa sa, pe sine însuşi. Dacă această bucurie va izbucni în noi ea va atinge şi inima celor care nu cred. Fără această bucurie noi nu suntem convingători. Însă, unde atare bucurie este prezentă, ea - chiar şi fără a voi - posedă o forţă misionară. Suscită, de fapt, în oameni întrebarea dacă nu cumva aici se află calea - dacă această bucurie nu călăuzeşte efectiv pe urmele lui Dumnezeu însuşi”.

Papa vorbeşte despre raportul dintre observarea Legii şi iubire. „Nu mai suntem slugi ci prieteni”, ne spune Isus. „Legea nu mai este o prescriere pentru persoane nelibere, dar este contactul cu iubirea lui Dumnezeu - faptul de a fi introduşi pentru a face parte fin familie, act ce ne face liberi şi ’desăvârşiţi’. Atunci - relevă Benedict al XVI-lea - „Legea precum cuvântul iubirii, nu este o contradicţie faţă de libertate, ci o reînnoire de dinăuntru prin prietenia cu Dumnezeu”. În fine, papa Benedict înalţă această rugăciune către Dumnezeu: „purifică-ne în adevăr. Fii tu Adevărul care ne face curaţi. Fă ca prin intermediul prieteniei cu tine să devenim liberi şi astfel cu adevărat fii ai lui Dumnezeu, fă să devenim capabili să stăm la masa ta şi să răspândim în această lume lumina purităţii şi bunătăţii tale”.

RadioVaticana
Post a Comment