Blog Archive

cauta in blog

September 17, 2009

Anticomunismul lui Tismaneanu ( adica unde se doreste sa se ajunga)

Despre Agnes Heller in EvZ: reverberatii, reactii si resentimente


In EvZ de astazi am publicat un omagiu pentru ganditoarea maghiara Agnes Heller, autoarea unor lucrari fundamentale in domeniul eticii si filosofiei politice. Cartea Dictatorship over Needs, scrisa impreuna cu Ferenc Feher si Gyorky Markus, este o contributie decisiva la intelegerea totalitarismului comunist.

Pe forum au aparut diverse reactii, intre care unele denotand un deloc mascat antisemtism. Iar antisemitismul se dovedeste in continuare una din formele cele mai agresive si nocive ale resentimentului. A se citi in acest sens excelenta cartea profesorului Philippe Burrin, Resentiment si apocalips: Eseu asupra antisemitismului nazist, aparuta la Editura Hasefer, in traducerea semnata de Ana Maria Macri si Gina Vieru. Istoric si politolog, Philippe Burrin este directorul prestigiosului Institut de Hautes Etudes Internationales din Geneva. Voi reveni asupra aceste carti pe care o recomand aici drept cartea saptamanii.

Iata o asemenea reactie antisemita:

Volodea si ai lui….

de Filotei,calugarul(Vizitator), miercuri, 16 septembrie 2009 – 09:38

am mai scris odata pe forum si am fost cenzurat…Volodea,Oisteanu, Pata plus Pedro Roman m-au transformat dintr-un roman normal in unul antisemit! Termina ma Volodea cu scriiturile astea de doi lei, ocupi spatiul tipografic moca….

La polul opus, acela al dialogului si civilitatii, iata si o reactie fireasca:

multumesc pentru sinteza

de Berkeley(Vizitator), miercuri, 16 septembrie 2009 – 10:32

…este o sinteza bine construita dupa putinele mele lecturi si extrem de utila..ne este foarte greu dupa 20 de ani sa ne raportam ideologic corect fata de incercarile de salvare a marxismului din perioada Scolii de la Budapesta..credeti ca ai nostrii au incercat si ei ceva? ma gindesc, printre profesorii universitari a incercat cineva ceva sa salveze pe bune din ideologia marxista cum se incerca in Europa? Eu cred ca acum traim un recurs mascat la comunism ca la o solutie salvatoare magica… De vazut stinga actuala franceza, gemana si tendintele de stinga americane cele mai periculoase…asta este naucitor pentru noi care am trait comunismul..cheia este in perioada pe care o descrieti, in care reformatori de calibru incercau ceva…In alta de ordine de idei nu luati in seama latraturile sub-speciei…


Si inca, Omagiu lui Agnes Heller

Cine e Agnes Heller?

AICI.

( marxisti care stiu ca vremurile se schimba. si acum se trag unii pe altii in noua idee. pot intelege. dar de ce-or fi mai toti evrei asta "nu pot" sa-mi explic)

No comments: