Blog Archive

cauta in blog

July 26, 2009

Trafic de rinichi prin sinagogi - articol Ziua





-- FBI a arestat 44 de persoane printre care escroci, politicieni si rabini sub invinuirea organizarii unei retele de crima organizata


Ofiterii Biroului Federal de Investigatii american (FBI) au arestat, ieri, intr-o actiune de amploare desfasurata pe intreg teritoriul statului New Jersey, o retea de crima organizata formata din escroci, rabini si politicieni regionali. Toti acestia sunt acuzati de spalarare de bani, trafic de organe si coruptie. Intreg scenariul acestui episod a fost descris de ziaristii cotidianului new-yorkez Wall Street Journal ca fiind unul demn de standardele serialului "Clanul Soprano". Rabinii din New York si New Jersey au fost arestati in legatura cu acuzatii de spalare de bani si trafic de rinichi prin intermediul retelei care actiona in SUA, Israel si Elvetia. Potrivit publicatiei ameri­cane, forte impresionante au maturat New Jersey si New York, ridicand nu mai putin de 44 de persoane, in­clusiv primari, rabini, pre­cum si un traficant de rinichi in cadrul unei investigatii ce s-a intins pe parcursul a mai bine de zece ani. Ancheta a urmarit demascarea coruptiei din sistemul public si a unor operatiuni internationale de spalare a unor mari sume de bani. Intreaga poveste se invarte in jurul personajului-cheie, Solomon Dwek, un dezvoltator imobiliar care a decis, in urma acuzarii sale in 2006 de mai multe infractiuni bancare, sa cola­boreze cu FBI-ul. Acesta a fost de acord sa poarte microfoane in timp ce le oferea mita mai multor primari ai statului New Jersey, precum si altor inalti functionari publici, in schimbul unor favoruri de natura economica. Printre persoanele arestate se numara primarii democrati ai oraselor Hoboken si Secaucus, Peter Cammarano III si Dennis Elwell, parlamentarii statului New Jersey, Daniel Van Pelt si Harvey Smith, si viceprimarul orasului Jersey, Leona Beldini.

Profit prin non-profit
In acest lung lant al infractiunilor, procurorii au mai descoperit si rabini care se foloseau de organizatiile lor non-profit, infiintate pe langa sinagogi, pentru a masca operatiuni de spalare de bani. In 2007, Eliahu Ben Haim, rabinul sef al Congre­gatiei Ohel Yaacob, o sinagoga din New Jersey, a acceptat un cec de 50.000 de dolari de la Dwek, bani care au fost retrasi din contul unei companii fantoma creata de FBI pentru Dwek, tocmai pentru facilitarea investigatiilor. Banii de pe cec au fost apoi livrati in conturile unei orga­nizatii de caritate conduse de Ben Haim pentru ca apoi sa se intoarca pe cai legale catre Solomon Dwek. Comisionul lui Haim pen­­tru aceasta afacere oneroasa era de 10%. Investigatiile asupra acestui caz au inceput in 1999. Doua sute de agenti FBI si ai Biroului pentru Colectarea Taxelor din cadrul Trezoreriei Ame­ricane au operat joi arestari si au emis mandate de per­chezitie pe tot teritoriul statului New Jersey, a declarat ofiterului FBI, Weysan Dun. Din cele 44 de persoane retinute, 29 dintre acestea sunt acuzate de coruptie iar 15 de spalare de bani.

Madalin NECSUTU


No comments: