Blog Archive

cauta in blog

July 12, 2009

Doctrina socială a Bisericii face parte din vestirea Evangheliei": prezentarea noii enciclice sociale "Caritas in veritate", marţi, la Sala de Presă a

RV 07 iul 2009. Scrisoarea enciclică "Caritas in veritate" – "Iubirea în adevăr" – a fost prezentată marţi la Sala de Presă a Sf. Scaun, cu participarea a foarte mulţi jurnalişti, semn al unei mari aşteptări în mass-media din întreaga lume. La conferinţa de presă, moderată de părintele iezuit Federico Lombardi, au intervenit cardinalul Renato Raffaele Martino, preşedintele Consiliului Pontifical "Justitia et Pax", card. Paul Josef Cordes, preşedintele Consiliului "Cor Unum", mons. Giampaolo Crepaldi, secretarul "Justitia et Pax" şi economistul italian Stefano Zamagni, profesor la Universitatea din Bologna.

A sosit timpul de a gând în mod nou economia mondială şi fenomenul globalizării, pornind de la centralitatea persoanei umane: acesta este pentru card. Renato Raffaele Martino mesajul de fond al enciclicei "Caritas in veritate". Modelul economic considerat pînă acum "occidental" are nevoie de o corecţie, dar într-o perspectivă optimistă. Card. Martino:
"Din Enciclică reiese o viziune pozitivă, de încurajare a umanităţii ca să poată găsi resursele de adevăr şi voinţă în depăşirea dificultăţilor".

Noul document despre chestiunile sociale se încadrează în tradiţia enciclicelor sociale ale Episcopilor Romei şi reprezintă o reflecţie despre schimbările verificate în ultimii ani, ţinând cont în mod special de ideologia tehnicii. Enciclica, a afirmat card. Martino, reia şi actualizează viziunea despre dezvoltarea umană integrală prezentată de Paul al VI-lea în 1967 prin 'Populorum Progressio' şi oferă în particular trei perspective precise: exigenţa armoniei între diferitele forme de cunoaştere, necesitatea unui umanism deschis faţă de Absolut şi, în fine fraternitatea ca mijloc de combatere a subdezvoltării.

Pentru card. Paul Josef Cordes, "Caritas in veritate" este o lumină pentru societatea actuală şi pentru creştinii de astăzi, pentru că subliniază centralitatea omului şi raportul Bisericii cu societatea, specificându-se că "Biserica inspiră dar nu face politică". Card. Cordes:
• "Reluând enciclica 'Populorum Progressio', enciclica de astăzi afirmă în mod clar: 'Biserica nu are soluţii tehnice de oferit şi nu pretinde nicicum să se amestece în politica Statelor'. Aceasta presupune la rândul său că doctrina socială a Bisericii Catolice nu reprezintă 'a treia cale', adică un program politic de realizat pentru a se ajunge la o societate perfectă".

Cu toate acestea, a afirmat în intervenţia sa mons. Giampaolo Crepaldi, doctrina socială a Bisericii face parte din vestirea Evangheliei, în convingerea că omul nu poate fi redus numai la viaţa sa socială. Nu există dezvoltare adevărată fără Dumnezeu iar chestiunea socială nu poate fi abordată fară a face referinţă la chestiunea etică. A-l vesti lumii pe Cristos reprezintă cel mai mare ajutor pe care Biserica în poate oferi la progresul societăţii. De aceea creştinismul "are dreptul la cetăţenie în domeniul public" iar chestiunea antropologică devine o chestiune socială. Mons. Giampaolo Crepaldi:
• "Procreaţia şi sexualitatea, avortul şi eutanasia, manipularea identităţii umane şi selecţia eugenetică sunt considerate ca probleme sociale de primară importanţă care, dacă sunt gestionate cu o logică de producţie, afectează sensibilitatea socială, pune în pericol sensul legii, corodează familia şi îngreunează atitudinea de primire faţă de cel mai slab".

Solicitat de jurnalişti cu privire la reforma Organizaţiei Naţiunilor Unite, dorinţă preluată de Benedict al XVI-lea în enciclica sa socială, card. Martino a afirmat:
• "Enciclica nu cere un super-guvern, un guvern mondial, etc. Actualele organizaţii ar trebui să aibă deja această autoritate politică mondială. Iată de ce papa solicită reforma Naţiunilor Unite".

***
Enciclica socială "Caritas in veritate" are copyright-ul Librăriei Editurii Vaticane (LEV) care a îngrijit ediţiile în limbile latină, engleză, franceză, spaniolă, germană, portugheză şi poloneză pentru un total de 50.000 de exemplare. Pentru versiunea italiană, LEV a publicat 500.000 de exemplare într-un format economic şi 30.000, în ediţie cartonată. Editura italiană Cantagalli a fost autorizată să publice textul enciclicei însoţit de comentariul mons. Giampaolo Crepaldi, secretarul Consiliului Pontifical Justitia et Pax. De asemeni, editurile LEV-AVE se pregătesc să publice un volum de comentarii pe marginea enciclicei "Caritas in veritate" graţie colaborării mai multor experţi în domeniu.

SURSA
Post a Comment