Blog Archive

cauta in blog

July 21, 2009

Dantele şi broderii exporiment la Muzeul Ţăranului Român

Dantele şi broderii

exporiment la Muzeul Ţăranului Român

5 iunie - 13 septembrie, de marţi până duminică, între 10.00 şi 18.00
Sala Irina Nicolau





Vă invităm să ne reîntâlnim cu povestea Cine coase şi desface are tot timpul ce face…
şi iarna şi iar vara …

A fost odată ca niciodată un timp al sărbătorii (continue), când mirărilor şi fricilor de tot felul le luau locul dragostele şi frumosul, cruciuliţele şi lănţişoarele, brăduţii şi păsărelele, florile şi cuvintele, cusute şi brodate toate fireşte.
Gestul mâinii, în pornirea ei firească de a mai coase sau descoase câte ceva, fie că e pe dantelă, pânză, catifea, broderie sau şi mai simplu: preşuri şi ţesături, a devenit amintire ipostaziată.



Dantele şi broderii este al doilea exerciţiu în cadrul unei serii de experimente vizuale care valorifică obiectul aflat în patrimoniul muzeului, obiectul de colecţie privată, obiectul anonim şi umil, obiectul de acasă pe care propietarul îl învesteşte cu valoare şi îl transformă în obiect susceptibil/demn de a fi muzeificat (cu accent pe obiectele autobiografice: vezi casele în care mătuşile, bunicile, străbunicile şi verişoarele de toate gradele îşi ţineau, şi unele îşi mai ţin încă, frumos împăturite, istoriile ţesute, croşetate, brodate încercând să oprească timpul îndesându-l straturi, straturi în dulapuri de toate felurile).



Privite în oglindă, lăzile de zestre, cuferele, camerele de oaspeţi, nu doar depozitare ci şi elemente ale unor arheologii subiective, sunt din ce în ce mai rare. Ţărănia ca stare fundamentală / identitară este acoperită de o stratigrafie pe care încercăm să o despăturim re-construind o imagine cu carne a lumii şi timpului ţesăturilor. Între mit şi realitate ochiul ţesut începe să construiască povestea şi vă aşteaptă să vă re-aşezaţi de data aceasta în faţa dantelelor şi broderiilor ca atunci când te chinui să descifrezi scrisul necunoscut al unor manuscrise şi renunţi în faţa frumuseţii semnului.



Vă aşteptam să revedem împreună un instrumentar fragil şi delicat totodată în care semnele brodate desenează un spaţiu complex şi compozit care reface dialogul interesant al unor lumi aflate mereu în mişcare: satul şi oraşul.

Elemente de inventar: dantele, broderii, lăzi de zestre, ştergare, feronerie, dulapul bunicii, piese de costum, fragmente de cusături, lecţii de cusut şi caiete de modele, aproape orice materie care are puterea de a scrie o suprafaţă decorata şi brodata.



www.muzeultaranuluiroman.ro

No comments: