Blog Archive

cauta in blog

December 2, 2008

Unde se justifica uciderea lui Hristos de catre evrei

Deuteronomul
Capitolul 13
1. "De se va ridica în mijlocul tău prooroc sau văzător de vise şi va face înaintea ta semn şi minune,
2. Şi se va împlini semnul sau minunea aceea, de care ţi-a grăit el, şi-ţi va zice atunci: Să mergem după alţi dumnezei, pe care tu nu-i ştii şi să le slujim acelora,
3. Să nu asculţi cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui văzător de vise, că prin aceasta vă ispiteşte Domnul Dumnezeul vostru, ca să afle de iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru.
4. Domnului Dumnezeului vostru să-I urmaţi şi de El să vă temeţi; să păziţi poruncile Lui şi glasul Lui să-l ascultaţi; Lui să-I slujiţi şi de El să vă lipiţi.
5. Iar pe proorocul acela sau pe văzătorul acela de vise să-l daţi morţii, pentru că v-a sfătuit să vă abateţi de la Domnul Dumnezeul vostru, Cel ce v-a scos din pământul Egiptului şi v-a izbăvit din casa robiei, dorind să te abată de la calea pe care ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să mergi; pierde dar răul din mijlocul tău.
6. De te va îndemna în taină fratele tău, fiul tatălui tău, sau fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau femeia de la sânul tău, sau prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care tu şi părinţii tăi nu i-aţi ştiut,
7. Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc împrejurul tău, aproape sau departe de tine, de la un capăt până la celălalt al pământului,
8. Să nu te învoieşti cu ei, nici să-i asculţi; să nu-i cruţe ochii tăi, să nu-ţi fie milă de ei, nici să-i ascunzi;
9. Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, şi apoi să urmeze mâinile a tot poporul.
10. Să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei.
11. Tot Israelul va auzi aceasta şi se va teme şi nu se vor mai apuca pe viitor să mai facă în mijlocul tău asemenea rău.
12. De vei auzi de vreuna din cetăţile tale, pe care Domnul Dumnezeul tău ţi le dă ca să locuieşti,
13. Că s-au ivit în ea oameni necredincioşi dintre ai tăi şi au smintit pe locuitorii cetăţii lor, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care voi nu i-aţi ştiut,
14. Caută, cercetează şi întreabă bine, şi de va fi adevărat că s-a întâmplat urâciunea aceasta în mijlocul tău,
15. Să loveşti pe locuitorii acelei cetăţi cu ascuţişul sabiei, s-o dai, blestemului pe ea şi tot ce este în ea şi dobitoacele ei să le treci prin ascuţişul sabiei.
16. Iar prăzile ei să le aduni toate în mijlocul pieţii ei şi să arzi cu foc cetatea şi toată prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tău; să fie ea pe vecie dărâmată şi niciodată să nu se mai zidească.
17. Nimic din cele blestemate să nu se lipească de mâna ta, ca să-Şi potolească Domnul iuţimea mâniei Sale şi să-ţi dea milă şi îndurare, şi să te înmulţească, cum ţi-a grăit şi ţie şi cum S-a jurat părinţilor tăi,
18. De vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tău, păzind toate poruncile Lui pe care ţi le dau acum şi făcând cele bune şi plăcute înaintea ochilor Domnului Dumnezeului tău".

Am auzit pe aici pe acolo spunandu-se ca Hristos a fost omorat conform Legii celei Vechi. Adica Dumnezeu a dat o lege care sa permita omorarea, in sens juridic, a Sa. Eu nu cred asta. Eu cred ca sensul de folosinta al legii vechi este singurul sens inteles si acceptat de poporul evreu. Nu au inteles cu inima ci doar cu mintea si cu datul consecutivitatii.
Sa fim atenti nu doar la ce se spune despre proorocul mincinos, identificat de ei in Persoana lui Iisus Hristos, dar si la ce se arata ca trebuie facut cu cetatile, citeste tarile, ce au pe acest prooroc mincinos drept calauzitor. Cum au inteles ei problematica revelatiei asa au inteles si urmeaza si detaliile.
Doar ca Iisus Hristos nu propovaduia un dumnezeu diferit ci pe Tatal nostru, si al lor. Ei, refuzand sa spuna Tatal nostru adica sa fie in Biserica, au ramas in datele naturale ale exilului. Au refuzat sa intre in tara fagaduita lui Avraam, in Imparatia lui Dumnezeu. Au refuzat intrarea la Ospatul Tatalui, au refuzat Hrana Vietii - Sfanta Euharistie.
Eu cred ca ei, sinagoga, au stiut ca Hristos este Mesia, Fiul Domnului dar l-au rastignit caci nu mai aveau nevoie de Dumnezeu. In esenta, mesia cel asteptat de ei nu este o persoana ci chiar poporul evreu. Ei sunt mesia, il au pe mesia, se au pe ei, nu mai au nevoie de Dumnezeu.
Pacatul lui Faust a fost pacatul de a nu cere ajutorul Domnului de a se crede pe sine inceputul si sfarsitul.
Poporul ales pentru ce? Pentru ce a fost ales?! Eu cred ca a fost ales pentru ca sfintii sai sa pregateasca calea nasterii Maicii Domnului. Dupa Nasterea Fiului lui Dumnezeu, dupa ce omul se boteaza in numele Sfintei Treimi nu mai exista grec, elin, roman, evreu, german. Ci Hristos este toate in toti. Dupa plinirea vremii nu mai exista popor ales si neales ci doar Biserica. Cei ce se considera ceva in afara lui Iisus Hristos este inca in exil, este inca in pasajul dintre alungarea din Eden si intrarea in pamantul fagaduintei, Biserica.
Neamul?! Neamul, ca proiectie inainte, este slabiciunea comunitatii neinchegate euharistic in Biserici. Neamul, ca destin implinit, este reusita unui fel de viata.
La Judecata din Urma singure vor veni neamurile ca neamuri, caci altfel nu stie omul cum sa nu se simta singur. Nu vor fi chemate ca neamuri ci ca Biserici.
Atat.

Post a Comment