Blog Archive

cauta in blog

November 13, 2013

retard tehnologic


5 comments:

Razvan said...

retard?

imi vin in minte postulatele lui Arthur C. Clarke (suna bine, mai ales ca pe baza cartii lui s-a facut Odiseea Spatiala 2001...):

1.When a distinguished but elderly scientist states that something is possible, he is almost certainly right. When he states that something is impossible, he is very probably wrong.
2.The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.
3.Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic

a treia imi place cel mai mult.

si desigur, cu totii ne amintim cat de magice ni se parea masinutele cu telecomanda, pe care le vedeam prin filme...eu nu imi puteam imagina, la 8-9 ani decat comanda prin fir...era tot ce vazusem...si mai tarziu, era digitala...

magicul, in orice forma, grabeste pulsul. chiar si atunci cand stii ca poti sa il diseci, sa dai la o parte o carcasa ceva si sa vezi maruntaiele magiei, tot mareste pulsul.

cred ca misterul descifrat are valente proprii de bucurie.
nu neaparat trebuie sa ne simtim desumflati cand ni se intampla. este un scop si in asta.

heraasku said...

pai de la o anumita varsta se numeste retard a te bucura de masinute. eu asa cred

Razvan said...

desigur, dar cred ca pui problema prea radical. adica daca iti imaginezi un tip de 40 de ani care toata ziua sta in camera lui si freaca o masinuta cu telecomanda, si pe care numai asta il bucura, atunci e chiar patologic. dar nu stiu de ce ai vazut in experimentul respectiv asa ceva.

mie dimpotriva, mi se pare ca in spatele acestui prototip sta mult potential.

si mai cred ca aproape orice succes tehnologic (numeste orice -avion, masina, submarin, etc)a fost motivat de un spirit jucaus, curios.

probabil ca vrei sa pui problema necesitatii avansului tehnologic inainte de toate, ori sa vorbesti de etica si moralitatea stiintei si tehnologiei. ori asta e alt discurs. lung si poate inutil, cand asta e ceea ce avem.

insa nu uita ca daca tu acum folosesti computerul si internetul ca sa-ti expui ideile, ori ca sa te informezi, daca mergi cu masina la serviciu (ori cu transportul public), ori si numai ca sa-ti pastrezi mancarea proaspata in frigider, esti beneficiarul unui avans tehnologic.

mie mi-a placut prototipul prezentat, nu l-as numi retardat.

heraasku said...

corect. dar avansul tehnologic este retard uman. creeaza dependenta, confort mental si mai ales autosuficienta existentiala. tehnologia este un pas pe loc in viata umanitatii. nu face decat sa intoarca pe toate partile o foaie de hartie. pot trai foarte bine fara calculator.
eu nu cred ca poti compara masina cu calculatorul.

Razvan said...

e greu totusi de judecat. adica acceptam ce ne convine din avansul tehnologic? e si asta omenesc, sa fim partinitori. in acelasi timp, sunt de acord ca a fi dependent de tehnologie devine o slabiciune, in realitate. sa ne fereasca Dumnezeu de o pana de curent generala, ca pana sa ne revenim, mii de razboaie mici se vor fi desfasurat. daca ma intrebi, eu cred ca exista o dependenta directa intre necesitatea avansului tehnologic si cresterea populatiei Pamantului. si nu sunt sigur ca prima a influentat-o pe ultima, ci mai degraba cresterea populatiei a generat nevoia de tehnologie in orice, transport, comunicare, bunuri, agricultura.

a te dezice si izola de ceea ce fac semenii tai, e poate o solutie, dar nu o poti generaliza. tu zici ca poti trai fara calculator, dar nu fara masina. ai ales doar doua exemple. dar ai putea generaliza? tinand cont ca suntem 7 miliarde si numarul se poate dubla in vreo 50-60 de ani, ai putea spune: toti am putea trai fara tehnologie? nu poti. va trebui sa incepi sa nuantezi, si sa zici: am putea trai fara calculatoare, dar nu fara fabrici cu linii automatizate care sa produca mancare...ori etc...intelegi ce vreau sa zic...

sa ne dezicem la nivel personal de anumite metehne si gadgeturi moderne, urmand principii personale, e simplu, oarecum. insa nu putem pune etichete.
poate ca si tehnologia asta are si ea rostul ei, din moment ce Dumnezeu ne-a spus sa crestem, sa ne inmultim...


si daca acceptam drept necesar rolul tehnologiei, chiar si partial, atunci nenumaratele incercari care ne pot parea la un anumit moment istoric niste glume proaste, au poate in timp alte valente. suntem oameni, deci imperfecti si complicati, prin urmare ne putem astepta ca de cele mai multe ori nu ne iese din prima, asa ca ...se fac incercari.

uite, iti trimit o gluma tehnica, sa te mai destinda :)

http://www.youtube.com/watch?v=aqAUmgE3WyM