Blog Archive

cauta in blog

May 7, 2009

Un articol al lui Patapievici despre UE

Un articol interesant prin punerea accentelor asupra responsabilitaii fiecaruia dintre noi. Despre obligatii si indatoriri. Despre ce trebuie sa stim si nu stim despre UE.
...Cine suntem noi, romanii, in UE si ce avem de facut... Nimeni nu stie si nimeni nu ne spune (poate nimeni nu stie, poate nimeni nu a inteles lucrarea).
Cand construiesti o casa ai nevoie de zidari, dulgheri, templari, arhitecti, etc. Noi ce suntem? Zidarii? Gradinarii? Tamplarii? Ni se canta in struna si ni se mangaie crestetul cand noi credem ca in UE vom deveni ca Germania sau Anglia. Nu avem cum deveni germani sau francezi. Suntem romani si trebuie sa aflam ce treaba ni s-a dat sa facem. Pentru a o face bine. Pentru a o invata.
Sa stim si sa facem! Dar noi nu stim ce loc avem in acest santier. Pentru ca nu ne cunoastem drepturile si obligatiile. Pentru ca cei care ne conduc stau si se injura unul pe altul, fac totul pentru a fi realesi, pentru a scapa de justitie.
Nimeni nu ne spune ce avem de facut. Si asa stam si ne mancam pachetelul adus de acasa ca un muncitor tamp care a fost chemat sa lucreze dar nimeni nu-i spune pentru ce anume a fost angajat.
Ca intotdeauna marea problema a omului este cunoasterea (sau necunoasterea) sa si intelegerea pozitiei sale in ierarhie. Mare problema ne-a facut si ne face halucinatia egalitatii. A fost folosita pentru extinctia Vechiului Regim si a ramas in imaginarul omului ca o stea calauzitoare. Ierarhie a existat, exista si va exista. Dupa minciuna valabilitatii egalitatii, ca propunere pentru realizarea "anarhiei finale", omul trebuie educat in spiritul ierarhiei.
Tinand cont de sursa socialismului, teologia romano-catolica, gasim si cauza dar si solutia. Acel "oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu" a facut mai mult rau lumii moderne decat toate hoardele barbare.
Da, oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu dar doar ca chip nu insa si dupa asemanare. Oamenii nu pot fi egali in fata lui Dumnezeu dupa asemanare. Exista o ierarhie - in spiritul Sfintei Treimi. Daca nu se intelege asta nu avem nicio sansa.

1 comment:

Anonymous said...

8.05.2009

Frumos!
Cu toata consideratia,
V.