Blog Archive

cauta in blog

May 8, 2009

Papa Benedict al XVI-lea: Dumnezeu e vizibil; trebuie să învăţăm să îl vedem

Dumnezeu este vizibil în lume şi în Biserică, dar noi trebuie să învăţăm să îi percepem această "vizibilitate", a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri, în timpul audienţei generale pe care a dedicat-o Sf. Gherman de Constantinopol, un apărător al cultului icoanelor, ce a trăit în secolul al VIII-lea. Sfântul Părinte a amintit de conflictul dintre Gherman şi împăratul Leon al III-lea, care s-a opus folosirii icoanelor, un conflict care a făcut în cele din urmă ca Gherman "să îşi depună demisia ca Patriarh şi să se condamne singur la exil într-o mănăstire, unde a murit uitat de toţi".

Episcopul Romei a subliniat că principala contribuţie a lui Gherman sunt predicile lui despre Maria, unele dintre ele "fiind profund marcate de pietatea generaţiilor întregi de credincioşi, din Răsărit şi din Apus". Notabilă este o parte dintr-o predică, preluată de Papa Pius al XII-lea în constituţia apostolică din 1950 care a definit dogma ridicării la cer a Preasfintei Fecioare, şi pe care Pontiful a citat-o ca un exemplu al credinţei străvechi a Bisericii în prezenţa trupească a Mariei în ceruri. Papa Benedict a propus apoi trei lecţii pe care Sfântul Gherman le are pentru credincioşii de astăzi. "Mai întâi există o anumită vizibilitate a lui Dumnezeu în lume, în Biserică, pe care ar trebui să învăţăm să o percepem. Dumnezeu a creat omul după chipul Său, dar acest chip a fost atât de acoperit de murdăria păcatului încât Dumnezeu aproape nu mai poate fi văzut. Astfel, Fiul lui Dumnezeu a devenit omul adevărat, imaginea perfectă a lui Dumnezeu: în Cristos noi putem contempla faţa lui Dumnezeu şi învăţa cum să fim oameni adevăraţi, adevărate chipuri ale lui Dumnezeu."

O a doua lecţie priveşte "frumuseţea şi demnitatea liturgiei". "Celebrarea liturgiei conştienţi de prezenţa lui Dumnezeu, cu demnitatea şi frumuseţea care ne permite să vedem o fărâmă din splendoarea Sa, este sarcina fiecărui creştin format la credinţă." La final Pontiful a spus că Gherman ne învaţă să iubim Biserica. "Tocmai privind Biserica, noi oamenii suntem înclinaţi să vedem în primul rând păcatele ei, partea negativă", a spus Papa. "Dar cu ajutorul credinţei, care ne face capabili să vedem autentic, noi putem de asemenea, astăzi şi întotdeauna, să îi redescoperim frumuseţea divină." Apoi a adăugat: "Tocmai în Biserică se face Dumnezeu prezent, se oferă pe Sine în Sfânta Euharistie şi rămâne prezent pentru Adoraţie. În Biserică Dumnezeu vorbeşte cu noi, în Biserică Dumnezeu umblă cu noi, după cum spunea Sf. Gherman. În Biserică noi primim iertarea lui Dumnezeu şi învăţăm să iertăm."

Sursa

No comments: