Blog Archive

cauta in blog

January 16, 2009

o vorba grea

La o conferinta de presa tinuta imediat dupa Razboiul de Sase Zile, in 1967, Golda Meir spunea:

Putem sa ii iertam pe arabi pentru ca i-au omorat pe copiii nostri, dar nu ii putem ierta pentru ca ne-au obligat pe noi sa ii omoram pe copiii lor. Vom avea pace cu arabii numai atunci cand ei isi vor iubi copiii mai mult decat ne urasc pe noi.


Peste Egipt s-a ridicat un nou Faraon, care nu cunostea pe Iosef. El a zis poporului sau: "Iata ca poporul lui Israel este mai mare si mai puternic decat noi. Haideti sa ne aratam dibaci fata de ei, ca sa nu creasca, ca nu cumva, daca se va intampla vreun razboi, sa se uneasca cu vrajmasii nostri si apoi sa iasa din tara." Si au pus peste ei supraveghetori, ca sa ii asupreasca cu munci grele.Dar cu cat il asupreau mai mult, cu atat se inmultea si crestea.

Faraonul Egiptului a poruncit moaselor evreilor, numite una Shifra si cealalta Pua: "Cand veti implini slujba de moase pe langa femeile evreilor si le veti vedea pe scaunul de nastere, daca este baiat sa il omorati iar daca este fata, sa o lasati sa traiasca." Dar moasele s-au temut de Dumnezeu si n-au facut ce le poruncise faraonul Egiptului, ci au lasat pe copiii de parte barbateasca sa traiasca.

Atunci faraonul a dat urmatoarea porunca la tot poporul sau: "Sa aruncati in rau pe orice baiat care se va naste si sa lasati toate fetele sa traiasca."


fragmente dintr-o predica a rabinului sef Sorin Rosen


No comments: