Blog Archive

cauta in blog

March 19, 2015

Adam

LIMBAJUL, CONVENTIA, FORMA ... Acestea au ajuns sa creeze "biserici" mai biserici decat Biserica.
Fiecare comunitate,  fiecare om tinde a-si avea si a impune (uneori doar siesi) un dumnezeu propriu, un dumnezeu util, un Proteu.
Putini crestini stiu ca tablele legii au fost date de doua ori. Prima data au fost scrise de Insusi Dumnezeu, erau cuvintele Domnului, erau Hristos. Nepregatiti, vitelul de aur le era domn, oamenii au fost privati de acele table. Varianta secunda  a tablelor a fost scrisa de Moshe insa si acestea au fost date in contextul Prezentei. Cu timpul au ramas doar pietrele scrijelite de un om, chiar daca acesta a fost marele Moshe, iar Absenta le definea lumea.
Hristosul Tatalui, Iisus,  ne-a dat, insa, un cuvant mai tare ca orice cuvant. O forma mai tare ca orice forma, un ce mai tare ca orice. Ne-a dat pe Fiul Omului, ne-a dat Omul asa cum e el, dumnezeu ca Dumnezeu. Nici mai mult nici mai putin.
Asa ca LIMBAJUL, CONVENTIA, FORMA e treimea pe care sta plangerea lui Adam cel vechi. Gloria lui Adam cel innoit este smerenia, cheia vietii, singura modalitate de a trai in moarte si dupa moarte. Unica aptitudine a omului ce trece prin pierdere, ea fiind pierdere, ce trece prin boala, ea fiind boala, ce trece prin trecere, ea fiind trecere, ce trece prin nimic, ea fiind nimic.
Nu lege, nu ordine, nu intelepciune, nu aur si nici maretie. Nu spirit german, nu ideal rusesc si niciodata absurditate romaneasca.
Singura smerenie!

No comments: