Blog Archive

cauta in blog

October 31, 2013

sa facem o religie

gata, totul e perimat. ne-am plictisit. ce sa mai facem... evrika! sa punem de-o religie. dar sa nu apara lexicul traditional, obscurantist. lucram cu lexicul traditional, progresist, socialist, marxist.

"Proiectul ARTA.CONSUM. FINITUDINE isi propune ca, prin intermediul organizarii unor discutii, prezentari si simpozioane interdisciplinare, sa trezeasca interesul tinerilor artisti si teoreticieni asupra spectrului larg de probleme implicate de conditia finitudinii.

In cheie heideggeriana se poate sustine ca moartea presupune atat un eveniment, singurul eveniment de neocolit pentru fiecare dintre noi, dar si o conditie a individului uman. Acceptarea conditiei de finitudine a individului este punctul de plecare pentru valorizarea si valorificarea fiecarei clipe traite. Prin cultura poate fi depasita tendinta unei epoci consumiste de a livra iluzia cotidiana a unei existente perpetue, in care omul are posibilitatea de indefinita amanare a deciziilor de viata esentiale, a alegerilor fundamentale, a confruntarii cu valorile, cu reperele culturale.
Omul cultural, omul trezit, constient de propria finitudine, realizeaza iminenta confruntarii cu posibilitatile sale autentice, cat si cu valorile autentice. Acesta devine capabil sa iasa de sub influenta produselor pseudo-culturale, a kitsch-ului facil, a sofismelor discursului politic, devine capabil sa discearna si sa solicite o anumita autenticitate si calitate a ideilor vehiculate in polis, a produselor culturale consumate. Omul care detine intuitia mortii ca inevitabila conditie umana, nu este dispus sa-si dilueze existenta. Timpul va capata valenta calitatii, a intensitatii.
... Multi artisti si oameni de cultura contemporani, printre care nume ca Michel Foucault, Gilles Deleuze, Jean Baudrillard, au atras atentia asupra modului in care societatea si mecanismul pietei libere interactioneaza cu individul si, mai ales, cu individul diferit, bolnav, nefunctional." 
Finanţare AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional


"In cheie heideggeriana", cica... ce tarani... ce provinciali veseli.
Pai asta mai e arta, nene?! Cultura?! V-ati tampit de tot?!
m-am suparat.
 

No comments: