Ce plan ti-ai facut? Ai vreun plan pentru anul asta? Mi-ai stricat planurile! Totul pentru plan, totul pentru victorie. Fara plan nu merge nimic.
Am intalnit demult un sunet care m-a pus pe ganduri. M-am facut curios si am cautat etimologia cuvantului plan. Plan = inselare.
planisí (planisésc, planisít), vb. – A ademeni, a înșela. Ngr. πλανῶ, aorist πλάνησα (Tiktin; Gáldi 229).
Am intalnit demult un sunet care m-a pus pe ganduri. M-am facut curios si am cautat etimologia cuvantului plan. Plan = inselare.
planisí (planisésc, planisít), vb. – A ademeni, a înșela. Ngr. πλανῶ, aorist πλάνησα (Tiktin; Gáldi 229).
1 comment:
Salut Bogdan,
e foarte interesanta descoperirea ta.
anglicanii sau metodistii, ori altii, nu are importanta (nu ortodocsii ori catolicii) au un obicei aici. isi pun un fel de citate inspirationale scurte pe un panou, la strada, in dreptul bisericii. multe au umor, si majoritatea sunt destul de profunde. considerand de unde pleaca si cui se adreseaza.
uite aici cateva:
http://www.christianityoasis.com/keyword/ChurchSigns.htm
am gasit una la un moment dat care zicea "Devil has a plot. But God has a plan."
mi-a placut mult punctarea diferentei intre "plot" cu sens de complot impotriva lucrarii Lui Dumnezeu, si "plan" cu sensul de lucrare. M-am gandit nitel dupa ce am citit ce-ai scris si stiind ca am mai auzit exprimarea "planul Lui Dumnezeu" si in diverse discursuri ortodoxe, am incercat sa ii gasesc o justificare. sensurile se denatureaza uneori, asta stim, si asa cum "fraier" de exemplu, pe vremuri insemna petitor iar acum are sens de prostalau, asa si "plan" care la origine era o "inselare" acum noi il folosim mai mult cu sensul de "lucrare". Pentru mine, "Lucrarea lui Dumnezeu" este insa un termen care descrie mai exact ce simt eu ca face Dumnezeu; El este un continuum, si prin urmare nu are nevoie de plan, pentru ca El intervine cu dreptate divina cand gaseste nimerit, dupa o logica ce nu o putem patrunde in totalitate, pentru ca nu noi nu avem perspectiva timpului continuu, avem cel mult intuitii. probabil e mult mai mult de spus despre asta, si posibil sa nu fi surprins exact de ce cred eu ca "lucrare" e mai nimerit decat "plan". pare ca pentru oameni a planui este motorul. ei trebuie sa isi propuna ceva, dat fiind termenul lor scurt de expirare :), si dat fiind ca ei trebuie sa ajunga de la punctul A la punctul B, indiferent ce inseamna asta.
Iti zic sincer ca si eu aveam o vreme cand cuvantul "proiect" (care tot de la plan pleaca, cu ceva nuante) ma zgaria pe urechi. toata lumea cu care vorbeam avea un proiect, fie ca era vorba sa isi zugraveasca o amarata de bucatarie, fie ca incerca o nu stiu ce ideea de afacere. alt cuvant nu mai exista sa descrie "planuirea" lor.
numai bine,
Razvan
Post a Comment