Blog Archive

cauta in blog

February 25, 2011

socialism si rezistenta prin cultura

Foarte stranie interpretarea ce s-a dat vorbelor Hertei Müller. Ea a zis ca intelege ca s-a rezistat prin cultura si asta e foarte bine. Insa rezistenta prin cultura este o decizie INDIVIDUALISTA. E un fel de bughimamborag. O incantatie reliogioasa primara. O folosire a unei capacitati deloc diferite de a fi tamplar sau medic. Adica faci ce stii si ce poti. E mare lucru, desigur. Faci ce stii mai bine si in jurul tau curge sange. Subterana.
Important este ca, intradevar,  A FOST FOARTE PUTIN. Individualismul nu produce maelstrom. Aici e problema ridicata de Herta Müller. In celelalte tari comuniste s-a produs o malformatie sociala. Se viza vecinatatea, proximitatea, alteritatea. De aici aparitia miscarilor colective de protest. Asta e CULTURA!!! Nu o carte scrisa din deranj idiosincratic.
Bine, asta ai putut face atunci. Dar si azi crezi ca ai fost OPTIM, EFICIENT ; crezi ca ai miscat cumva sistemul???!!! Herta Muller spune, pe scurt, ca in Romania NIMENI nu a contribuit la caderea comunismului. In afara de cei ce au murit.
Reprezentatnt de marca al acestei rezistente individualiste prin cultura e chiar Liiceanu. Mai mult ca Plesu. Si Michnik l-a atins concret.
In final un citat din Jaures : ...socialismul e individualismul logic si complet

si un interviu cu Michnik.






No comments: