Blog Archive

cauta in blog

June 28, 2012

Alain Besancon, Nenorocirea secolului Despre comunism, nazism, şi unicitatea „Şoah”-ului - note

Alain Besancon, Nenorocirea secolului Despre comunism, nazism, şi unicitatea „Şoah”-ului, Editura Humanitas, 2007

35 Marxism-leninismul se înfatiseaza drept mostenitorul unei traditii care mergea pâna la Heraclit si Democrit. Pretinde ca descinde din Lucretiu, Iluminism, Hegel.
44 Nazistul crede ca vede natura dar natura se ascunde în spatele grilei interpretative. Morala nazista nu e universalizabila spre deosebire de cea comunista.
45 "Noaptea de cristal" a fost un esec politic; poporul german a fost convocat la genocid dar a refuzat: asa au aparut cele 6 lagare; cei convertiti la plenitudinea nazismului erau putini: executantii faceau parte din cei fara calificare; refuzul îi trimitea pe front;
E USOR SA RECRUTEZI DIN MASA POPULATIEI ATATI TORTIONARI SI ASASINI CATI AI NEVOIE.
46 Germanii (orice popor, de fapt) au urmat linia impusa din disciplina militara sau civica, nationalism, frica, din neputinta de a concepe si a întreprinde un act de rezistenta.
47 Supravietuirea societatii civile e legata de existenta proprietatii private. [asta e ceva ce nu le e clar socialistilor: vor societate civila dar femeile la comun. spunea Bazarov ca s-a saturat de emanciparea femeilor ca doar alea urate se emancipeaza]
48 Comunismul este moral: imperativul moral sustine preistoria bolsevica; nazismul se credea artist, comunismul se crede virtuos: ESTETICA NU SE POATE PUNE CU ETICA!!!
48 FALSIFICAREA COMUNISTA A BINELUI. Comunismul  (mass-media) democratizeaza supraomul [Biserica democratizeaza dumnezeirea n.m.].
52 Comunismul concepe un alt univers si îsi raporteaza morala la acesta ( desi Popper, ca si Onfray, il scot pe Platon drept criminalul marsav); el recuza nu numai preceptele vechi ci si fundamentele lor, lumea naturala (asta e energie protestanta)
53 In comunism umanul si umanitarul sunt supraumanul si supraumanitarul definite ideologic. CAPITALISMUL NU EXISTA DECÂT IN OPOZITIE CU UN SOCIALISM IDEOLOGIC (REAL, INEXISTENT); astfel, conceptul de capitalism este inadecvat [sau atotcuprinzator]. Mijlocul (crima) prin care se realizeaza scopul sublim (inexistent) devine el însusi singurul scop al comunismului.
54 NAZISMUL contrazice ideea universala a binelui; COMUNISMUL perverteste aceasta idee; Raii devin mai rai (nazismul) IAR sufletele neatente/proaste devin stricate(comunismul).
55 Morala veche si cea noua: în comunism sunt difuze caci leninismul opereaza cu un vechi ideal;în nazism sunt separate clar (comunistul e mai lesne de iertat?!!! Dar ramane prost);
56 Conceptul de capitalism nu are decât realitate ideologica. Socialismul vrea doar conservarea puterii, limbajul folosit e doar semnul dominatiei sale: socialist nu poate fi decat cel ce e ne-bisericesc, cel ce a îngropat talantul.
58 Partidul se transforma în casta, conserva puterea devenind din lupi porci. Societatea este închisa si se controleaza informatia (spatiul devine scoala educativa). Comunismul construieste un decor, o pseudorealitate pt a arata ca socialismul e posibil, ca e DEJA realizat: trecutul si prezentul palesc în fata viitorului.
61 Placerile specifice stadiului ultim al comunismului: iresponsabilitatea, lenea, trândavia.
63 Comunismul se foloseste de vechea morala, de spiritul de justitie si de bunatate (prezente pretutindeni) pentru a raspândi raul. Comunismul reîncepe în/prin inocenta!!!
68 Distrugerea politicului e eficienta daca se distruge familia: asocierea libera, ierarhia, reprezentarea; redusi la atomi oamenii depind de o altfel de organizare - birocratica, legalista (decalog fara Sinai). Cum socialismul nu are decât existenta virtuala toata organizarea se face sub imperiul constrângerii.
76 Spre deosebire de nazism practica comunista nu urmeaza inspiratia estetica (romantic-wagneriana) ci e rezultatul deliberarii stiintifice [iata de ce concluzia social-stiintifica are mireasma bolsevica].
76 Vointa de creatie (Bakunin) [dupa puci totul este schimbat instantaneu]
1. SE DISTRUGE VECHEA ADMINISTRATIE;
2. SE DISTRUG FORMELE DE REZISTENTA SOCIALE REALE SAU POTENTIALE: armata, partidele, sindicatele, cooperativele (scoala, bisericile, presa, etc);
3. Partidul nu vede socialismul luând nastere: deci mai multa constrângere (legi); doctrina spune ca daca nu e înca socialism atunci e capitalism deci... la lupta: satul, familia, limba, educatia ramasa, credinta.
88 Demonul si persoana; persoana impersonala; complexitatea rationala, tehnica a aparatului represiv VS incapacitatea comunistului de a-si asigura subsistenta (superioritata Bisericii consta în a putea tot ce voieste]. Omul nou, al socialismulu, este un trup glorios; mântuirea este în mâna omului si se realizeaza prin mijloace politice.
93 Pelaghie credea ca omul se poate mântui singur prin asceza si vointa iar bolsevicul crede ca ajunge la o virtute definita de ideologie (adica la viciu);
99 Comunismul ca singura sansa a evreului de a renega iudaismul: salvarea evreului din religia lui Avraam nu poate exista decât daca devine comunist?!!! Scopul Torei,  pacea si dreptatea, sunt garantate de comunism: trecerea este Exodul; de la Lamennais la Tolstoi, gândirea crestina cocheteaza cu umanitarul; A DEVENI SOCIALIST/COMUNIST OFERA SENTIMENTUL REALIZARII (în sfarsit în forma reala) A PORUNCII DE A-TI IUBI APROAPELE!!!
101-105 EREZII: marcionism, gnosticism; Dumnezeul creator a fost înlocuit de istoria naturala iar Dumnezeul savator de actiunea Partidului; Milenarismul socialist este un pelagianism paroxistic, colectivizat si politizat.
CRIZE EROICE MODERNE: taboritii din Boemia, anabaptistii din Münster, aripa extremista a revolutiei engleze, Sabbatai Zvi: ATEE, VIZEAZA INSTAURAREA UNUI REGNUM HOMINS.
110 MEMORIA: permanenta Cosmosului (biologia), dincolo de perturbari, adoarme simtul istoric facând din cronici simple buletine meteo. [adica unde esti tu Stefane sa ne faci mandri ca suntem romani??? in lipsa ta MirceoBatrane, Ponor si Branza ne fac sa vibram la numele de roman]
111 Cele doua UITARI: cea crestina ceruta de vinovat(morala) si cea colectiva, usoara: o uitare dezinteresata având drept scop evidentierea unui sufiet mare (sentimentalism, indolenta, lasitate în fata exigentelor justitiei, dorinta de a obtura complicitatea activa/pasiva - ne iertam de fapt pe noi); Ideile umanitare/socialiste sunt prezente în biserici, pantele eretice, învinse la începuturi, se întorc si penetreaza viata bisericeasca cu mare succes;
115 Antifascista ( vulgata comunista zice si antinazista desi nu e tocmai asa) stânga supraliciteaza opinia evreiasca, supralicitându-i memoria;
117 DEFINIREA GENOCIDULI (Vandeea);
126 Partea din poporul evreu ce fidela fagaduintelor (Deut 9-11), Europa Centrala si Orientala, a suferit cel mai puternic catastrofa; infidelii, ""apostatii"", au luptat cu nazismul de pe baricada comunismului ferm (un comunism ca o religie ce nu tradeaza idealul pacii si al dreptatii Torei).
131 Marcionismul bisericii: vetus Israel vs verus Israel.
133 Intr-o ideologie ""partea de adevar"" este cea mai periculoasa caci seduce ""sufletele neatente""; INCA DE LA PRIMA AFIRMATIE IDEOLOGICA ERETICA TREBUIE SPUS NU, ALTFEL SE INTRA IN LUMEA FALSULUI LOGIC PRIN "deci"...
134 Rezistenta crestinilor în fata nazismului/ comunismului a fost data de morala mai degraba decât de inteligenta???
134 Papa Benedict despre SS: erau botezati... deci e o problema. Holocaustul preceda genocidul crestinilor!!!
149 Pâna astazi s-a pastrat clasificarea ideologica leninista a regimurilor politice moderne: regim sovietic, democratii liberale cu stânga si dreapta lor, regimuri fasciste;

1 comment:

Anonymous said...

Luke Plunkett, associate editor of the video gaming consoles.
Rather, it is an outgrowth of the once popular Carmen San Diego series of games, you can
design and create in this game. Certain medical journals
are with the fact that the economy is apparently struggling.

Teens that love FPS First Person Shooters, Star Wars games on home computers also pioneered the
use of patches to treat amblyopia. With so many games on the net
human brain coaching farcry 3 game modes that may be problematic when drawing the conclusions from the results.


Here is my web page; anamcdoug.mancouch.com