Blog Archive

cauta in blog

March 1, 2011

adam michnik la ateneu

Declar ca am fost surprins total de Adam Michnik. Pot spune ca m-a zdruncinat temeinic. Modul in care a rezolvat problemele ridicate e remarcabil. Parea un om dintr-o alta lume. Oricum, dintr-o lume straina lumii mele.
Nu m-a cucerit "noutatea" si nici curajul de a afirma. Lucrurile declarate sunt, in fond, banale. Banalitaea binelui, zicea cineva. Poetic asa-zicand  a fost ca o ploaie, ca un bilet de loterie castigator (nu la categoria I ci asa, a II-a). Cred ca e un fantastic interlocutor de terasa la o bere, vara. Spritzurile cu Adam banuiesc ca sunt fabuloase.
Cumva, povestea lui are ceva ciudat. Tabloul zugravit pare dintr-un roman siropos cu un happy-end comandat de editorul dependent de colectia de succes pe care tocmai a reusit-o. Povestea lui Adam nu era posibila in Romania. Despre asta vorbeste Herta. Despre imposibilitatea ca frumusetea sa se poata naste indiferent de mizeria ce o inconjoara. Ciudatenia povestii lui Adam cred ca sta in reusita romantismului sau. E un erou romantic care a imbatranit.
Spun ceea ce spun in apararea lui Liiceanu. Nu-l agreez pe filosof. A primit doi pumni in plina figura. Natura mea ma impinge sa fiu de partea celui lovit. E suficient. Plesu e doar las (Herta). Liiceanu e las (Herta) si mensevic/bolsevic (Michnik). Cumva Plesu a avut un fior placut dincolo de prietenia cu Liiceanu. Un fior prea-omenesc. A scapat. -1 +1 = 0. Lasitatea intelectualitatii e nimic pe langa bolsevismul lui Liiceanu. Dracul e unul si acela a fost identificat. Restul sunt recuperabili.
Liiceanu a avut dreptate sa scrie Apelul. Romania nu-i Polonia. Intransigenta si asumarea acuzatiei e inclusa. Adam e dovada vie a validitatii Apelului. Si Havel. Existenta lor acolo si inexistenta lor aici justifica Apelui. Da, Liiceanu a fost bolsevic/mensevic. Asta e limbajul tare. E un limbaj nascut de bolsevici. Michnik e bolsevic? Mensevic? Troskist? Social-democrat? Anticomunist? Ce e? Democrat?! Lenin era democrat. Nu-i fac proces polonezului. E suficient de tare. E util.
Insa nu vreau sa-mi vorbeasca de iertarea crestineasca cineva care nu e crestin (vorbesc in general). Biserica imi spune despe asta zi de zi. E suficient. Misionarism crestin nu poate face decat un crestin.

"Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte."
A fost Fiul lui Dumnezeu bolsevic?





No comments: