Blog Archive

cauta in blog

September 20, 2013

vremuri limpezi

ce vremuri traim! sa nu-ti vina a crede. stanga revolutionara e conservatoare. nu dezvolt.
se tot intreaba social-istii, de fapt nu se intreaba ci intreaba: de ce e ortodoxia incompatibila cu modernitatea?
pai a trecut si postmodernitatea d'apai modernitatea... cum sa se identifice ceva ce tine de 2000 de ani (de fapt de la facere) cu mizilicuri d'astea, cu isme, escuri, ernuri. statul modern (ce-o fi aia modern, mai stie cineva, mai are curajul cineva sa dezvolte fara a pica in ridicol???) e maica tuturor, a multora macar.
cica "doar o erezie ne mai poate salva". adica noi, ei adica, suntem atei dar trebuie sa devenim eretici pentru a reusi sa subminam ortodoxia caci ateismul n-a reusit. caile Domnului, de.
mai zice un critic ceva despre situarea icoanelor in spatiu: muzeul este un spaţiu considerabil mai deschis şi mai accesibil decît biserica ortodoxă. minciuna!!! si biserica poate fi muzeu si aici nu se plateste bilet de intrare. deci e mai deschisa. si duminica si luni si marti.
mi-am amintit de un fragment din jurnalul lui Dostoievski in care acesta dupa ce primeste o brosura socialista se duce la Cernisevski si i se plange nu de ideologie ci de cat de retardati sunt cei ce scriu vorbele manifeste. il roaga sa-i educe si sa-i trimita la scoli bune pentru a invata lucruri frumoase si solide.
cu alte cuvinte: social-istii sunt niste prosti, nene iancule! asta e cusurul lor. dar nu este grav. sa nu-i discriminam. sunt prosti oriunde, peste tot adica. si intermitent. prostii nu sunt cu nimic inferiori. din contra. te poti baza pe ei cand e vorba de o imbulzeala la rece. la fel cand e vorba de a crea un corp politic viguros.



Temă: BOR – rival al statului modern?
Ortodoxie sau moarte? Ortodoxie sau modernizare? Stat modern sau religarhie?

No comments: