Blog Archive

cauta in blog

December 10, 2012

Update - popoarele gresesc?

Update:
articole in plus pe aceasta tema:
E poporul defect sau elita stupidă? de Sorin Ionita
Discursul normativ la romani. Nu certati poporul! de Ciprian Ciucu


a aparut recent, si s-a dezvoltat, o idee interesanta. Popoarele pot gresi?
in Revista 22,
Dragos Paul Aligica  are un aricol POPORUL, IN INTELEPCIUNEA SA. SFARSITUL UNUI MIT NATIONAL
Andrei Cornea, Greşesc popoarele? (Răspuns doamnei Carmen Muşat)
in Observator Cultural,
Carmen Musat, Modestă propunere si „Trubadurii despotismului“.


ideea e ca intelectul nu se poate acomoda cu realitatea. cu natura. cu omul. judecatile morale nu duc la nimic bun si asta inca nu au priceput-o intelectualii. este dezolant sa inveti atata si sa vezi ca un mucos iti schimba viata cat ai clipi.
eu nu stiu daca popoarele pot gresi, eu cred ca nu se poate aplica aceasta norma etica (?) unui popor, unei comunitati atat de complexe. poti spune ca un grup de oameni poate gresi dar doar in functie de o morala a unui alt grup de oameni. instanta suprema ar fi grupul numit Sfanta Treime fata de care s-ar masura derapajul observat.
dar un popor nu poate gresi decat fata de un alt popor, sau grup de popoare, sau fata de un angajament pe care si l-ar fi luat fata de un status oarecare.
intelectualii pro-occidentali spun, de fapt, ca poporul roman a gresit fata de "valorile" civilizatiei vestului. dar de aici pana la a face o judecata absoluta...
in plus, eu cred ca intelectualii dispretuiesc popoarele, realitatile, bubele, bolile. nu ca ar trebui sa le iubeasca neconditionat, dar eu cred ca ei dispretuiesc natura. si de asta vor sa o modifice prin stiinta si mai ales prin educatie. cumva, intelectualii sunt de stanga, intelectul este de stanga (iata cum am devenit inchizitor in doar 10 fraze). dar oricat ar parea de paradoxal, un intelectual are mari probleme in a se lipi dreptei reale (si nu dreptei stangii). cum sa fi de dreapta fara sa fi monarhist, cum e Biserica; cum sa fi de dreapta fara sa fi uimit de Providenta, care tine Biserica; cum sa fi de dreapta fara sa fi adorator al Maicii Domnului, care e Biserica?
despre socialisti, numai de bine... au venit la putere, vor in continuare putere, vor fi striviti de putere, vor demola cu putere si vor muri fara putere neintelegand in vecii vecilor ce e puterea.
citesc, re-citesc Rozanov. ce zice el despre socialisti: // ...cand intalnesc un om cu "interes social", nu inseamna ca ma plictisesc, nici ca ma dusmanesc cu el, ci, pur si simplu, mor langa el. Ma dizolv: nici spirit, nici vointa, nici cuvinte, nici suflet. Sunt mort... De ce ma inec cand se vorbeste despre "viata sociala"? E ca si atunci cand se vorbeste de migratia stancutelor. "Au zburat spre nord, au zburat spre sud". - Ah, zburati, dragutelor, unde va place, ce treaba am eu?
"Oamenii se indreapta spre anumite scopuri" Dar ei stiu ca orice "merge" este obligat de "cale", iar nu de cei ce "merg".//


Post a Comment