Blog Archive

cauta in blog

February 4, 2012

Artur Koestler - Intuneric la amiaza - note

 O carte impresionanta despre gandirea si practica bolsevica, stalinista. Un "manual" pentru cei ce vor sa priceapa cum sta treaba cu socialismul. Si cum tinta socialismului este, ineluctabil, totalitarismul comunist (si fascist!!!). Un motto: nu trebuie aratat doar tinta ci si calea caci scopul si mijloacele sunt atat de legate intre ele incat se influenteaza unul pe celalalt permanent; sunt multe cai.

Interogatoriul II, 4: sa mori în tacere sau sa te umilesti în public pentru a-ti urmari scopurile?
Arlova sacrifcata pentru ca persoana lui este mai importanta pentru Revolutie (a ramâne aici si a fi gata).
In Partid moartea nu are mister/romantism, e doar o consecinta logica: ""anihilarea fizica"" este anihilarea politica. Dar ecuatia logica e dezechilibrata de scâncete si balele ce curg din gura, de târsîirea picioarelor si lacrimile amestecate cu muci; glasul firav al ratiunii dispare.
Ivanov catre Rubasov: Gletkin nu te poate suferi pentru ca i-ai aratat gaurile din ciorapii tai.
Ivanov: modul meu de a gândi si argumenta este si al tau si te temi de ecoul din propriul suflet.
Rubasov: constiinta culpabilitatii, ""exaltarea morala"", ramânea în sfera ""fictiunii gramaticale"".
112 APAGE SATANAS: ... sacrifca mieii pentru a nu mai fi taiati, macelareste pt a aboli macelul, biciuieste oamenii pt a învata sa nu se mai lase biciuiti; constiinta este improprie Revolutiei ca si barbia dubla a liberalismului industrial si a supelor caritatii Armatei Salvarii; constiinta distruge materia cenusie; satana e slab si ascetic; proces administrativ si proces public;
Ivanov: prima porunca a comunismului: sa nu consideri lumea ca un bordel metafizic al emotiilor. Intelegere, constiinta, scârba, disperare, cainta si ispasire sunt un desfrîu respingator. A renunta la violenta si a te împaca cu tine însuti este ispita la care au cedat Spartacus, Danton, Dostoievski.
Pentru istoria omenirii ispitele Domnului sunt mai periculoase ca cele ale satanei.
Sa te vinzi pe 30 de talanti e o tranzactie cinstita dar sa te vinzi constiintei tale înseamna sa lasi lumea în parasire.
A dori sa dirijezi istoria conform predicilor duminicale este a o lasa asa cum este acum. Rubasov: procesele nerationale le experimentase abstract, fictiune gramaticala, dar erau ele mai acceptabil/ adevarate acum ca le simtea în el însusi? Prizonier al ""betiei mistice"" fiind, erai obligat a nu mai lupta împotriva???
Ce legatura au bâlbâiala lui Richard, sânii Arlovei si scâncetul lui Bogrov cu faptul ca masura a fost dreapta sau nu?!
116 Ivanov: Unul din trucurile nerationalului este ca nu participa la dialog; te ataca când esti singur, adormit, într-un decor eficace. Metodele Domnului sunt necinstite si teatrale.
Ivanov: de la inventarea locomotivei cu abur lumea e anormala iar razboiul si revolutiile sunt manifestari vizibile ale acestei anormalitati.
Daca Raskolnikov ar fi actionat la ordinul Partidului, pentru a mari fondurile necesare grevei sau unei publicatii, si nu de capul lui, atunci totul era în regula; cartea nu ar mai fi fost scrisa, dar el a avut interes personal.
Ivanov: a fost aplicata vreodata politica crestina? [Exista oare politica crestina?]
Rubasov: progresul social e incompatibil cu respectul fata de persoana umana [persoana umana vs om].
Rubasov despre CONSECVENTA REVOLUTIONARA: crime, foamete, munca fortata; divergenta de opinie se rezolva prin crima (cine are puterea decide); interesul generatiilor viitoare decide cine moare acum.
Interogatoriul 3, Jurnalul lui Rubasov: teoria scrânciobului si a diferentei între progresul tehnologic (cu economie complexa) si starea politica a poporului; a guverna într-un spatiu politic-gol.
127 Maturizarea politica a poporului: progresistul trebuie sa se lege de ea; în perioade de imaturitate politica doar demagogii revendica poporul: în aceasta perioada, radicalii au doua solutii: lovitura de stat sau moartea în tacere; a treia solutie e negarea, suprimarea propriei convingeri caci UNICA LEGE MORALA E UTILITATEA SOCIALA DECI ORICE ATITUDINE ROMANTIC-DONQUIJOTESCA ESTE O PREJUDECATA, CHESTIUNE PERSONALA (SENTIMENTE CA OBOSEALA, SCARBA SI RUSINEA TREBUIE RETEZATE); Daca Raskolnikov ucidea pentru a mari fondurile necesare grevei sau unei publicatii, la ordinul Partidului...
Celula 402: onoarea înseamna sa traiesti si sa mori pentru credinta ta.
Rubasov (capitulez!): onoarea e sa fi util fara sa fi orgolios.
Celula 402: Onoarea înseamna buna-cuviinta nu utilitate. Rubasov: Ce este buna-cuviinta? Noi am înlocuit buna-cuviinta cu ratiunea.
131 Tiranii diletanti sileau la actiune la comanda, Stalin îi învatase sa gândeasca la comanda!!! Jongleriile cu ""filosofia revolutionara"", cu teoria, erau pentru a consolida dictatura (schimbari de pozitie pentru ca cei ce puneau botu' la o pozitie sa fie anihilati prin parasirea oficiala a acesteia), atât de deprimanta ca fenomen dar care reprezenta o necesitate istorica.
Rubasov visa la tihna pe care i-ar da-o capitularea formala, exterioara.
Ce e just e aur, ce e injust e smoala; declaratiile politice trebuie sa fie colorate ca turta dulce.[Rozanov îsi permitea sa se contrazica pe el însusi]
Onoarea lui 402 si a lui Rubasov se deosebea doar prin instrumentul prin care o exprimasera batand din zid, monoclul si pince-nez-ul.
Rubasov: te poti amagi cu partea superioara a corpului dar de la stomac în jos stii.
Devotamentul pentru Nr 1: pe consideratii logice sau pe credinta oarba.
Gletkin, noua generatie: începuse sa gândeasca dupa potop, nu au traditii sau amintiri, nu au cordon ombilical; avea dreptate în felul ei; onoarea acestei generatii era sa slujeasca fara orgoliu, fara sa se crute pâna la ultima consecinta; sinuciderea ca antonimul vanitatii.
Rubasov despre Gletkin: nu întelegi ce se întâmpla dar daca ai întelege, nu ne-ai fi de folos... Bruta! Si totusi de asemenea generatie de brute avem nevoie acum...
Gletkin, noua generatie, DOAR DADEA CITIRE ACUZARII - SI ORI O CREDEA ADEVARATA ORI, CEL PUTIN, CREDIBILA!!!
141- Marturisirea, naiva, a lui Rubasov care credea ca daca se dezice de atitudinea ne-istoricista va scapa cu o mustrare (adeziunea lui la politica Partidului era rationala când de fapt i se cerea sa recunoasca INCAPACITATEA LUI NATURALA DE A STA LANGA NR 1 IN ORICE MOMENT ISTORIC)
Puterea lui Gletkin: brutalitatea corecta!!! Adevarul s-a retras cu un pas, vizibila a ramas doar ultima minciuna prin care a trebuit sa-l slujesti.
Intotdeauna trebuie sa convingi pe cineva, sa discuti, sa argumentezi cand tot ce doresti e sa dormi, sa dispari.
Gletkin: singura dovada, singurul ajutor dat Partidului e ca printr-o marturisire sa arati poporului la ce consecinte duce în mod inevitabil opozitia fata de politica Partidului: anume asasinarea Numarului 1. Credinta tare în infailibilitatea propriilor convingeri duce la genocid, cand esti conducator, sau la abuzare cand esti doar tata de familie.
154 Mentalitatea noii generatii: a plati pe loc!!!
Cel ce vrea sa se opuna unei dictaturi trebuie sa accepte razboiul civil drept o posibilitate; cine se teme de razboiul civil trebuie sa renunte la opozitie si sa accepte dictatura.
Rubasov: înfrângerea usureaza caci ridica povara responsabilitatii.
Rubasov scîrbit: Gletkin îi întinse stiloul, înca cald, din buzunar.
Adâncimile înfrângerii sunt fara fund. Ispita, consta în unicul cuvânt scris pe mormântul învinsiilor: sa dormi. Linistea, pacea, fara sulemeneala, fara pofte: muta, nu facea uz de argumente; argumentele erau de partea lui Gletkin, ispita spunea doar: MORI IN TACERE!!! Ispititorul fusese identificat: FICTIUNEA GRAMATICALA.
Herr von Z: nu poti fi crucificat decât în numele propriei credinte!
Lenin a sacrificat spatiul pentru a castiga timp!!!
166 Între fictiunea logica si faptul real nu exista mari deosebiri!!!
168 Gletkin spune ca muncitorii împuscati pentru întârzierea pontajului, taranii înfometati, etc sunt tapul ispasitor adus jertfa pentru pacatele lor!!! Sacrifici oameni pentru recuperarea timpului pe care Occidentul l-a avut pentru a se dezvolta. Adevarul este ceea ce este de folos umanitatii; neadevarul, ceea ce este daunator: unui prost îi spui ca e erou dar ca altii sunt de vina pentru greselile lui; asemenea Bisericii si noi avem dreptul a inventa simboluri folositoare pe care taranii sa le ia ca atare (caci dogmatica Bisericii nu e înteleasa de popor si nu îl ajuta cotidian; simbolurile însa da).
170 Gletkin era personificarea statului nascut de rubasovi si ivanovi, era copilul lor CALAUL LOR CRESCUT DE EI INSISI"" ERA FARA CORDON OMBILICAL, FARA FRIVOLITATE, FARA MELANCOLIE: FARA TRECUT!!!
Motivatia actiunilor lui Rubasov se numea ""mentalitate contra-revolutionara"".
In camera interogatoriului timpul statea pe loc ca apa într-un iaz în putrefactie: TIMPUL PUTREZESTE!!! Sa te odihnesti si sa dormi, sa ne alegem o capetenie si sa ne întoarcem în Egipt/ Tara Fagaduintei!!!
Jurnalul lui Rubasov: buna-credinta subiectiva nu conteaza, cel care greseste plateste, cel ce procedeaza corect va fi absolvit [ mântuirea comunistului sta în reabilitarea post-mortem în împaratia istoriei vesnice creata de Partid].
Gletkin: e nevoie de cel putin 50 ani ca lumea sa fie pregatita pentru revolutii iar noi AVEM DOAR DATORIA SA NU PIERIM (cei ce voiau revolutie mondiala la început puneau în pericol bastionul comunist, lumina lumii de mai târziu).
Internationala a fost subordonata politicii nationale.
Sarcina lui Rubasov: sa aureasca ce e just si sa smoleasca ce-i nejust: ultimul serviciu adus Partidului care trebuie SA TRAIASCA!!!
Gletkin: Partidul , dupa victoria totala, cand nimic nu va mai conta va deschide arhivele si se va vadi aceasta mascarada cu marionete pe care a trebuit sa o jucam CONFOM MANUALULUI DE ISTORIE!!! Atunci simpatia si compasiunea ce va este refuzata acum va va fi acordata nelimitat (mantuirea).
181 Rubasov: voi demonstra cum CEA MAI MICA ABATERE DE LA LINIA PARTIDULUI DUCE INEVITABIL LA ACTE BANDITESTI CONTRA-REVOLUTIONARE.
Portarul Vasili: desteptaciunea si buna-cuviinta au ajuns la cutite (Strelnikov); trebuie sa fi smecher IN VIATA altfel ajungi la puscarie ori la piciorul podului: ori te comporti cuviincios ori inteligent, amândoua nu se poate (da sa fie da, nu sa fie nu...).
Rubasov: mi-am încheiat socotelile cu istoria (nu cu viata); nu am cedat ispitei de a fi rebel si de a ma opune în tacere, vanitos si superior voua (am ales sa fiu util social marsului istoric al Partidului);
Rubasov: despre sensul suferintei; are sens doar suferinta nascuta de fatalitate biologica; cea sociala e un accident, nu are sens iar Revolutia vrea sa o topeasca (azi se chinuie si cu cea biologica); Partidul luase tot ce el îi oferise timp de 40 ani dar nu-i daduse niciun raspuns (ERA LA FEL CA IN ADOLESCENTA CAND ÎNCEPUSE AFILIEREA LUI); nici fictiunea gramaticala nu-i daduse raspunsuri, era muta; totusi existau cai de comunicare cu ea: reactii la o melodie, Pieta, etc; se declanseaza o ""vibratie"", un ""extaz"", o ""contemplatie""; METAFIZICUL DEVINE REAL DOAR IN PROXIMITATEA MORTII.
""Ce parere ai despre infinit? Daca nu ai ce sa zici, în asta consta vina ta!!!"";
""Simtul oceanic"" e contrarevolutionar, sentiment mic-burghez, fuga de responsabilitate, tradarea luptei de clasa. POATE NU E IN FIREA OMULUI SA-SI URMEZE GÂNDURILE PANA LA CONCLUZIA LOR LOGICA!!! Poate ca omul nu trebuie sa se rupa de toate si sa mearga drept la tinta (daca vezi un bolnav în drumul tau spre tinta ta, opreste si-l ajuta).
Rubasov: exista o eroare undeva în ecuatie, ba nu, în tot sistemul matematic de gândire; când se întreba ""Pentru ce mori, de fapt?"", nu gasea niciun raspuns. Greseala sistemului: scopul scuza mijloacele, navigarea fara balans etic, logica consecventa.
Poate nu e în firea omului sa navigheze fara balans!

Poate mai tarziu va aparea generatia ce va cunoaste si fatalitatea economica dar si ""simtul oceanic"".
Poate doar puritatea mijloacelor poate scuza scopul!
UN VAL VENEA DE DEPARTE SI CALATOREA CALM MAI DEPARTE: ETERNITATEA DADEA DIN UMERI.

No comments: